"Зрадник Заходу": ЗМІ та дипломати рознесли генсека ООН Гутерріша за візит до Росії.

Генсек ООН Гутерріш рознесений ЗМІ та дипломатами за візит до Росії
Генсек ООН Гутерріш рознесений ЗМІ та дипломатами за візит до Росії

Участь генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріша у саміті БРІКС у Казані та його спілкування з російським та білоруським диктаторами Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком викликали жорстку критику у німецьких ЗМІ. Про це йдеться у матеріалі DW.

Зокрема, консервативна газета FAZ у коментарі під заголовком "Генсек ООН у путінському шоу" пише, що за сам факт контактів із БРІКС Антоніу Гутеррішу дорікати не слід. Оскільки це входить у коло його обов'язків - регулярно підтримувати зв'язки з усіма державами-членами ООН незалежно від своїх політичних систем.

"Він не має права ігнорувати таку організацію, як БРІКС, адже до неї входять два постійні члени Ради Безпеки ООН, і вона об'єднує держави, в яких проживає майже половина населення планети", - йдеться у статті.

Проте газета наголошує, що Гутерріш мав розуміти, що в розмові з Путіним не досягне нічого, що могло б хоч трохи наблизити закінчення війни в Україні, яку той розв'язав. Крім того, він став учасником пропагандистського шоу режиму РФ, який у Казані прагнув довести, що не опинився в міжнародній ізоляції, навіть порушивши Хартію ООН.

Більш критично налаштована ліва газета taz. у коментарі під заголовком: "Гутерріш дискредитує Організацію Об'єднаних Націй" вона звинувачує екс-лідера Соціалістичної партії Португалії та прем'єр-міністра цієї західноєвропейської країни в тому, що він "зрадив Захід".

Авто статті також зазначає, що своїм приїздом до Казані Гутерріш "зробив подарунок диктатору", і цей жест, який "виглядав як раболепство, рівнозначний удару в обличчя українкам та українцям, які вже понад два роки живуть в умовах війни".

Тим часом коментатор першого каналу німецького суспільно-правового телебачення ARD вважає, що генсек ООН цілком міг би в Казані не просто закликати до "справедливого миу в Україні", а й дипломатично нагадати Путіну, що "це він розпочав війну і що саме він може негайно її припинити.

А ось експерт із Росії берлінського зовнішньополітичного дослідницького інституту "Фонд наука і політика" (SWP) Яніс Клуге (Janis Kluge) один із небагатьох звернув увагу на те, що на полях саміту в Казані генсек ООН Антоніу Гутерріш зустрівся і сердечно обнявся також із білоруським володарем Олександром Лукашенком.

"Не міг би хтось доставити додому цю стару людину? Він виглядає розгубленим, і ці люди його використовують", - написав він у соцмережі X.

Нагадаємо, Зеленський показав світові, що витворяє Путін після зустрічі з Гуттеррішем у Казані. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua