Як правильно застрахувати квартиру, будинок та нерухомість.

Як правильно застрахувати квартиру, будинок та нерухомість
Як правильно застрахувати квартиру, будинок та нерухомість

Страхування дому або квартири вже не така рідкість, як раніше. Адже це хороша система, щоб обезопасити своє житло. 

Перше, що потрібно зрозуміти, як застрахувати житло і як це зробити в рамках законодавства України. Уже потім можна дізнатися про страхові випадки (як застрахувати квартиру від затоплення або як застрахувати квартиру від пожежі). Усі такі випадки можуть не лише з великою ймовірністю трапитися, але й пошкодити все житло. 

Як краще і правильно застрахувати житло (дім, квартира, ділянка)? 

як застрахувати житло

Почнемо з того, що страхування квартири, дому та іншої нерухомості є важливим кроком для захисту майна і фінансового благополуччя. Тобто власник нерухомості заздалегідь намагається передбачити ситуації, які можуть нашкодити квартирі чи дому. Проте, як показує практика, застрахуватися від всього також не вийде (наприклад, одразу зрозуміти, як застрахувати квартиру від потопу, але потім стався ураган). Хоча, виходячи з регіону, можуть бути в переліку найвірогідніші проблеми, які можуть статися. В окремому варіанті варто виділити, як застрахувати квартиру при іпотеці або якщо є кредитні зобов'язання. 

Повертаючись до того, які є причини застрахувати житло: 

  1. Захист від втрат. Страховка покриває втрати, викликані такими подіями, як пожежа, повінь, землетрус, вибух газу чи інші стихійні лихо. Якщо трапиться нещасний випадок, страхова компанія відшкодує вам витрати на відновлення або ремонт майна.

  2. Відповідальність перед третіми особами. Якщо внаслідок аварії чи іншого інциденту постраждали треті особи (наприклад, сусіди), страхування відповідальності покриє можливі претензії та судові витрати.

  3. Охорона майна від крадіжки та вандалізму. Страхування покриває втрати в разі крадіжки, грабежу або вандалізму, що особливо важливо для захисту майна.

  4. Фінансова безпека. У разі серйозних збитків, які можуть вимагати значних витрат на відновлення, страховка захищає від непередбачених витрат (вони можуть суттєво вплинути на бюджет).

  5. Вимоги банку. Якщо ви придбали нерухомість за допомогою іпотеки, банк зазвичай вимагає страхування майна як обов'язкову умову надання кредиту.

Важливий у цьому всьому нюанс внутрішнього спокою. Якщо власник квартири або дому впевнений, що житло під захистом, йому легше планувати майбутнє. Тим більше він буде знати, як діяти, якщо щось трапиться. 

як застрахувати квартиру від затоплення

Таким чином, страхування квартири, дому та іншої нерухомості — це важливий інструмент для захисту майна і зниження фінансових ризиків.

Як правильно страхувати житло? 

як застрахувати квартиру від пожежі

Щоб правильно застрахувати квартиру, дім або іншу нерухомість в Україні, достатньо розуміти один алгоритм. В першу чергу, варто визначити свої потреби. Йдеться про тип нерухомості та мету страхування. Визначте, від яких ризиків хочете захистити свою нерухомість (пожежа, повінь, крадіжка тощо). Крім усього іншого слід оцінити вартість майна (об'єктивна оцінка). 

Уже після цього можна вибрати компанію для страхування. Для цього достатньо вивчити відгуки та рейтинги популярних компаній. Уже в обраній компанії можна переглянути тарифи. Порівняйте пропозиції різних компаній за умовами страхування і вартості полісу.

як застрахувати квартиру від потопу

Окрему увагу слід приділити вибору страхового продукту. Розгляньте можливість комплексного страхування, яке включає кілька ризиків (наприклад, пожежа, крадіжка, залив, вибух газу). У договорі можуть бути й додаткові опції. Їх можна внести вже на етапі укладання договору. Проте змінені умови можуть вплинути на ціну.  Також можна внести корективи в загальну суму або оцінку збитків. 

Як оцінити майно? 

У цьому випадку в першу чергу йдеться про експертну оцінку. У деяких випадках може знадобитися експертна оцінка вартості нерухомості, особливо якщо це вимагає страхова компанія. Уже після цього можна починати готувати документи. Цього буде достатньо, щоб уже потім підписати договір. 

Окрему увагу слід приділити оплаті страхового внеску. З самого початку потрібно визначити для себе зручний графік платежів (їх потрібно вносити постійно). Це можуть бути платежі кожен рік або кожен квартал. Різні страхові компанії пропонують і різні варіанти оплати. 

як застрахувати квартиру при іпотеці

Далі поліс можна оновлювати. Краще це робити регулярно. Особливо це важливо, якщо змінилася вартість нерухомості (тобто власник житла сам зацікавлений оновити дані). У разі змін, які можуть вплинути на ризики (наприклад, ремонт або реконструкція), клієнт повинен повідомити страхову компанію. Загалом, страхування є гарантією тієї безпеки, яку багато хто шукає. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua