Асан Ісенаджиєв розповів, як полон в Оленівці вплинув на його особистість.

Асан Ісенаджиєв в’язень Оленівки
Асан Ісенаджиєв в’язень Оленівки

Військовослужбовець Асан Ісенаджиєв розповів про депресію після полону в Оленівці

Колишній військовослужбовець Асан Ісенаджиєв висловився про те, що після перебування в полоні в Оленівці він страждає від депресії. Про це він повідомив в своєму інтерв'ю журналістці Раміні Есхакзай на YouTube каналі "Ramina".

"Ти розумієш, щоб існувати в цьому світі, у тебе повинні бути друзі, перевірені часом. А в тебе часу фізично немає. І друзі, з якими ти проходив багато, їх немає", - сказав Асан.

За його словами, втрата його побратимів під час атаки на "Азовсталь" серйозно вразила його душу. Він і його товариші зрозуміли, що бути в полоні не легко, але це була їх єдина можливість вижити.

"Ти розумієш, що ти в полоні, тебе намагаються спалити живцем, і ніхто нічого не може зробити", - нагадував Асан.

Після підриву Оленівської колонії Асан Ісенаджиєв разом із іншими військовослужбовцями був поміщений у карцер, де вони місяць не бачили сонячного світла. У цій камері, призначеної для шести осіб, перебувало 36 українських захисників.

"Ти щодня чуєш, як катують твоїх побратимів. Потім тебе закидають у Таганрог, де тебе б'ють щодня. Там твоя особистість стирається. Я почав візуалізувати, як ховаю своїх близьких. На деякий час мені допомагло, я собі придумав, що їх немає. І тоді за деякий час совість почала докоряти мені. І почався певний цикл", - розповів Асан.

Він також наголосив, що військові не бажають говорити про свої депресивні стани, оскільки вони бояться засудження та схильні вважати себе слабкими.

"Коли я повернувся з полону, міг плакати, коли лише бачив у ТікТок песика. Поховання, прощання - не можу плакати фізично. Немає відчуттів закоханості, які були у 22 роки. Люди думають, що якщо людина у формі, вона непохитний камінь, але ніхто не замислюється над тим, що людина має свої втрати, що супроводжувало її пройдений шлях - це нікого не хвилює", - поділився Асан.

За словами Асана, багато людей бояться змін, оскільки багато українців пережили стрес та загрозу під час війни й тепер мають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Асан Ісенаджиєв став відомим після свого звернення до президента Туреччини Реджепа Ердогана, у якому він просив допомогти азовцям під час щільного оточення в Маріуполі. Звернення потрапило до українських та турецьких ЗМІ та до самого президента Туреччини. На даний момент було запропоновано кілька шляхів вирішення ситуації.

Джерело:


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua