Блінкен розкритикував позицію Китаю щодо України, Ван Ї відкинув "безпідставні звинувачення".

Мапа України з прапором Китаю
Мапа України з прапором Китаю

США занепокоєні підтримкою Китаєм російського оборонно-промислового комплексу

Під час переговорів між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та міністром закордонних справ Китаю Ван І, Блінкен висловив серйозне занепокоєння щодо підтримки Китаєм російського оборонно-промислового комплексу.

Згідно з його словами, більшість імпортованих верстатів та мікроелектроніки, які використовуються Росією в виробництві ракет, бронетехніки та боєприпасів, надходять з Китаю та Гонконгу.

"Коли Пекін каже, що він прагне миру, але разом з тим допомагає Путіну агресивно діяти, це несумісно", - заявив Блінкен на прес-конференції після переговорів.

Ентоні Блінкен

З свого боку, міністр закордонних справ Китаю Ван І також висловив незадоволення політикою США щодо Китаю та України. Він звинуватив США у дволицтві, зазначивши:

"США не можуть одночасно стримувати та пригнічувати Китай, а також говорити про співпрацю."

Китайський дипломат також засудив втручання США у внутрішні справи Китаю та звинуватив їх у створенні проблем у Південно-Китайському морі.

Щодо ситуації в Україні, Ван І наголосив, що Китай підтримує переговори та політичне врегулювання конфлікту. Водночас, він закликав США припинити дискредитувати Китай та накладати санкції на китайські компанії без обґрунтування.

Раніше Блінкен засудив заяву Путіна про зміни в ядерній доктрині Росії.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua