Боррель зробив заяву щодо державності Лівану.

Боррель зробив заяву щодо державності Лівану
Боррель зробив заяву щодо державності Лівану

Момент істини для Лівану

Глава Європейського Союзу Жозеп Боррель зазначив, що Ліван знаходиться в критичний період свого існування, де все залежить від того, чи зможуть сторони оголосити перемир'я та уникнути подальших військових дій. Під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, він закликав до політичного рішення, що запобігло б подальшій ескалації конфлікту та занепаду державних інституцій країни.

Під час спілкування з журналістами в Мексиці, Боррель підкреслив, що Європейський Союз завжди підтримував дипломатичне врегулювання конфлікту в Лівані, закликаючи до негайного припинення вогню та формування нового уряду у країні. Глава ЄС також наголосив, що удари Ізраїлю по лідерах "Хезболли" на території Лівану призвели до значних жертв та порушення суверенітету країни.

«Європейський Союз закликає негайно припинити вогонь між "Хезболлою" та Ізраїлем та закликає обидві сторони повністю реалізувати резолюцію Ради Безпеки ООН 1701, забезпечити безпечне повернення переміщеного населення обох сторін, у рамках ширшого мирного врегулювання шляхом переговорів... Має бути забезпечений суверенітет як Лівану, так і Ізраїлю», - заявив Боррель.

У зв'язку зі загостренням конфлікту, Європейський Союз надав значну фінансову допомогу Лівану. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила про виділення 1 мільярда євро для підтримки країни, з яких 500 мільйонів євро вже були виділені в серпні. Крім цього, ЄС та Європейський фонд миру узгодили надати Лівану ще 25 мільйонів євро та гуманітарну допомогу для забезпечення безпеки та стабільності в регіоні.

Збройні сили Лівану також відіграють важливу роль у відновленні стабільності. Глава ЄС закликав їх стати гарантом внутрішньої та регіональної безпеки, щоб країна могла повернути собі монополію на використання сили. В цьому контексті надання допомоги від ЄС може мати вирішальне значення.

Країни ЄС також закликали провести невідкладну зустріч Ради Безпеки ООН та прикласти максимум зусиль для припинення вогню та врегулювання конфлікту.

Джерело: Укрінформ


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua