Чоловіків з-за кордону повертатимуть примусово? Посол України в Чехії дав відповідь.

Чоловіків з Польщі повертатимуть примусово
Чоловіків з Польщі повертатимуть примусово

Посол України в Чехії Василь Зварич заявив, що чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном, не будуть примушувати повертатися в Україну. Він наголосив, що кожен громадянин має право вибирати, чи захищати державу, а завдання України - створювати умови для тих, хто бажає брати участь в захисті своєї країни.

За даними МВС Чехії, в країні проживає близько 253 тисяч чоловіків з України. З них понад 95 тисяч перебувають у Чехії за візою тимчасового захисту і є в призовному віці.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Чехія не підтримує українських чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації, перебуваючи за кордоном. Він також зауважив, що можливості Чехії обмежені, коли мова йде про примусове повернення громадян на Батьківщину.

Біженці з України приносять прибуток чеському бюджету. За перші три місяці цього року вони внесли більше 3 мільярдів чеських крон до державної скарбниці.

Прокуратура Празі звинуватила Фонд Help Ukraine у розкраданні субсидій, які були призначені на інтеграцію українських біженців.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua