Чому українці опираються "землі в обмін на мир" - WP.

Українці захищають землю в обмін на мир
Українці захищають землю в обмін на мир

Українському керівництву загрожує політичний тиск з боку деяких світових партнерів через продовження наступу російських військ на Донбасі. Ці партнери вимагають, щоб Україна розпочала переговори з Росією та обговорила можливість відступки території в обмін на мир. Навіть під час візиту Президента Зеленського до США з "планом перемоги" та закінчення війни, позиція американського керівництва є неоднозначною. Кандидат від республіканців, Дональд Трамп, та його напарник Джей Ді Венс є настільки ясними сторонниками відступки території України. За інформацією The Washington Post, їхній план зміни територіальних кордонів включає відступку України.

Навіть якщо така угода "земля в обмін на мир" допоможе вирішити конфлікт на Донбасі, вона зіткнеться з опозицією українського народу, особливо серед тих, хто протягом останніх 10 років воював на Донбасі. Багато громадян України не готові віддавати свою землю навіть заради миру, особливо ті, чиї рідні землі пролилися кров'ю внаслідок конфлікту. 23-річна Вероніка, бойовий медик, яка була змушена покинути Донецьк після захоплення його сепаратистами, говорить: "Якщо б таке сталося, це був би державний переворот, оскільки ідею підтримували б ті, хто живе в мирних містах. Тут ніхто б не підтримав таку угоду, бо ця земля належить нам і ми боролися за неї".

Якщо припустити, що Україна зробить територіальні поступки Росії заради швидкого кінця війни, то згідно опитування Київського міжнародного інституту соціології, третина населення країни погодилася з таким варіантом. Однак більшість українців відкидає ідею відступки території в обмін на мир. Згідно опитування Центру Карнегі з міжнародного миру, майже половина українців підтримувала переговори з Росією, але тільки якщо не було б вимог зміни кордонів. Експерти вказують, що більшість українського населення не вірить, що Росія дотримається угоди та не нападе навіть після підписання договору.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua