Що буде якщо не платити кредит.

Що буде якщо не платити кредит
Що буде якщо не платити кредит

Кредитування хоч і зручна система, але вона не завжди працює бездоганно. Часто буває і так, що клієнт не платить за кредитом. В цьому випадку потрібно подумати про те, що буде, якщо не платити кредит. Тобто ситуація, коли взяв кредит і не плачу, трапляється досить часто, і в цьому випадку потрібно розуміти, що буде і що робити далі. 

Замислитися про те, якщо взяв кредит і не платиш, що буде, доводиться і тим клієнтам, які беруть великі кредити. їм складно вчасно платити, а буває і так, що ні разу не платив. І у всіх цих ситуаціях є свої рішення. 

Якщо не можеш платити кредит, що робити? 

що буде якщо не платити кредит

Система кредитування досить зрозуміла. Клієнт бере в борг гроші і кожного місяця платить певний відсоток за те, що він ці гроші поки не повернув. Система зрозуміла і прозора, особливо якщо брати кредит у перевіреного банку. Але регулярність платежів (відсотка) може стати тією проблемою, про яку рідко говорять. 

У 2024 році в Україні спостерігається посилення заходів, спрямованих на боротьбу з боржниками. Якщо не платити кредит вчасно, це може призвести до неприємних наслідків як для фінансового становища позичальника, так і для його майбутніх можливостей. Тому питання, якщо вчасно не заплатити кредит, що робити, неймовірно важливе. Адже можна не тільки набрати ще більше боргів, але й понести серйозні збитки. 

Перше, що приходить на думку, якщо не заплатив кредит вчасно, то будуть штрафи. Найбільш очевидним наслідком неплатежу кредиту є нарахування штрафів і пені. У 2024 році українські банки та мікрофінансові організації продовжують активно застосовувати штрафні санкції у разі просрочки платежів. Штрафи можуть бути різними, але клієнт про них проінформований заздалегідь. Є пеня за кожен день. Це одне з найскладніших в фінансовому плані покарань. Зазвичай вона становить певний відсоток від суми простроченого платежу. Чим довше позичальник не платить за кредитом, тим більше нараховується пені.

що буде взяв кредит і не плачу

Другий вид штрафів більш простий. Це одноразова штрафна виплата. Деякі фінансові установи відразу нараховують фіксований штраф за першу просрочку, який може становити до кількох тисяч гривень, залежно від умов договору. Тобто пропуски обов'язкових платежів можуть обернутися великою проблемою. Відсутність вирішення цієї проблеми лише все погіршує. 

Що буде, якщо не платити кредит? 

якщо взяв кредит і не платиш що буде

Другою важливою санкцією може стати погіршення кредитної історії. Так клієнт може зіпсувати свою репутацію. У моменті санкція може не здаватися серйозною, але насправді це дуже небезпечно. У майбутньому, якщо знадобиться, банк не дасть кредит. 

Всі українські банки та мікрофінансові організації передають дані про платежі в Українське бюро кредитних історій (УБКІ). Якщо кредит не виплачується вчасно, ця інформація фіксується в бюро і стає доступною всім фінансовим установам.

Якщо кредитна історія вже зіпсована, то автоматично у клієнта знижується рейтинг. Це може ускладнити отримання нових кредитів у майбутньому. У майбутньому майже з великою ймовірністю клієнту відмовлять в видачі кредиту. Навіть при зверненні в інші банки або мікрофінансові організації позичальнику можуть відмовити у видачі кредиту через погану кредитну історію.

якщо вчасно не заплатити кредит

Якщо ж кредит у майбутньому і видадуть, то у клієнта точно будуть гірші умови. Наприклад, вища кредитна ставка або менший пільговий період. Якщо говорити про неприємні ситуації, то з банку можуть часто дзвонити і писати. Якщо платіж по кредиту прострочений на кілька днів або тижнів, банк або мікрофінансова організація почнуть активно нагадувати позичальнику про борг. Здається, дрібниця, але вона може істотно вплинути на психоемоційний стан людини. Окрім дзвінків, клієнта і його позичальників засипають листами. Вони ж можуть приходити не тільки за місцем прописки, але й за місцем роботи. 

Один з найгірших варіантів, який чекає боржника, це продаж боргу колекторам. Якщо позичальник продовжує ігнорувати зобов'язання за кредитом, банк може передати його борг колекторським агентствам. У 2024 році в Україні діє закон про регулювання діяльності колекторів, однак їхня робота все ще викликає багато дискусій. Важно розуміти, що після передачі боргу колекторам спілкування з ними може бути значно менш приємним, ніж з банком. На ділі колектор використовує таке моральне тиск, з яким не всім вдається впоратися. 

Як ведуть себе колектори: 

  1. Вони дзвонять куди більш активно, ніж банківські працівники. Тобто це може бути часто і навіть вночі. 

  2. Також вони можуть намагатися зв'язатися з родичами та колегами боржника. Тобто тиснути на нього через близьке оточення, псувати репутацію. 

  3. Колектори можуть приходити до боржника за місцем прописки. Це найнеприємніші наслідки заборгованості. Досить часто колектори можуть намагатися зустрітися з боржником особисто, щоб обговорити умови погашення заборгованості.

Однак важливо пам'ятати, що у 2024 році в Україні діє законодавство, що регулює дії колекторів. Наприклад, вони не можуть порушувати права людини, погрожувати фізичною розправою або вторгатися в особисте життя. На ділі ці права часто порушуються, а тому на колекторів сподіватися не варто. 

Судові тяжби і конфіскація майна 

якщо не заплатив кредит вчасно

Навіть маленький борг з часом накопичується. Поступово зростає загальна сума. При цьому позичальник не платить. Тоді банк може прийняти рішення подавати на боржника до суду. В Україні цей процес досить поширений і може зайняти кілька місяців. Важно розуміти, що судове провадження не лише збільшить суму боргу за рахунок судових витрат, але й може призвести до примусового стягнення майна. В цілому, це теж дуже неприємна ситуація. 

Після подачі позову і судових розглядів суд виносить вердикт. Якщо позичальник дійсно не виконував свої зобов'язання, суд винесе рішення на користь банку. Якщо позичальник продовжує ігнорувати судове рішення, його борг можуть почати стягувати примусово через виконавчу службу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua