Що таке ф'ючерси простими словами.

торгівля ф'ючерсами що це
торгівля ф'ючерсами що це

Криптовалюта давно вийшла за межі ризикованої та електронної валюти. Тепер це можливість заробляти і досить багато. Разом з цим варто вивчити відразу кілька додаткових термінів (наприклад, торгівля ф'ючерсами, що це). Саме від розуміння, як працює система, залежить, наскільки вдасться заробити і в короткі терміни.

Розбираючись, торгівля ф'ючерсами, що це таке, варто розібратися в цілому процесі. Адже кожен етап може вплинути на заробіток і навіть на ризик втратити свої кошти. Самі собою ф'ючерси є контракти у фінансах. Саме у разі у крипті.

Ф'ючерс, що таке і як у цьому розібратися?

Розбираючи нюанси, ф'ючерс, що це, слід розуміти, що таке фінансові контракти (класичний варіант). Ф'ючерси, що це, майже те саме, але у світі криптовалюти. Це фінансові контракти, які зобов'язують покупця купити, а продавця продати певний актив (наприклад, товар, валюту чи фінансовий інструмент) у майбутньому за встановленою ціною.

ф'ючерси в криптовалюті

Якщо ж думати про те, що це таке ф'ючерс, простими словами, то точно слід використовувати більш звичні аналогії.

Ф'ючерс, що це таке простими словами:

  1. Звичайний фермер продає кукурудзу. У майбутньому він зможе зібрати врожай і потім уже продавати. Це його прямий план.

  2. На момент посадки кукурудзи фермер ще не знає, скільки зможе виручити за майбутній урожай.

  3. Фермер намагається себе захистити, а тому він одразу укладає фіксований контракт із покупцем. Тобто він продає те, що ще не виросло.

  4. У контракті вже прописано гарантовану ціну.

  5. У цьому випадку, навіть якщо кукурудза зросте та подорожчає, фермеру доведеться продавати врожай за фіксованою ціною.

Це і є ф'ючерсний контракт. У криптовалюті працює схожий принцип.

для чого потрібні ф'ючерси в крипті

Ще кілька слів слід сказати про аспекти ф'ючерсів:

  1. Договір на майбутнє. Ф'ючерси — це зобов'язання купити або продати актив у майбутньому за заздалегідь обумовленою ціною.

  2. Стандартні умови. Ф'ючерсні контракти стандартизовані за обсягом, датою постачання та іншими умовами. Це полегшує їх купівлю та продаж на біржах.

  3. Хеджування та спекуляція.

Окрему увагу слід приділити останньому пункту. Хеджування — це використання ф'ючерсів для захисту від ризиків зміни цін. Наприклад, фермери та виробники використовують ф'ючерси для стабілізації доходів. Що стосується спекуляції, то трейдери можуть купувати та продавати ф'ючерси, не маючи наміру дійсно отримати чи поставити актив. Вони намагаються заробити на змінах цін у майбутньому.

Якщо ж повернутись до аналогії з фермером, то ще на періоді висадки майбутнього врожаю, фермер встановлює ціну. Навіть якщо на момент продажу кукурудзи ціна буде такою самою (що і був на початку). Якщо ж ціна піднялася на момент продажу кукурудзи, її все одно доведеться продати за стабільною ціною.

кому вигідно укладати ф'ючерси в крипті

Тому ф'ючерси — це інструменти, які дають змогу учасникам ринку захистити себе від ризиків зміни цін або заробити на змінах цін, укладаючи контракти на купівлю чи продаж активів у майбутньому за фіксованою ціною. Це робить ф'ючерси важливим інструментом як хеджування, так спекуляцій.

Більше про ф'ючерси в криптовалюті

Торгівля ф'ючерсами в криптовалюті проходить на спеціалізованих біржах і платформах, що надають можливість укладання контрактів на купівлю або продаж криптовалют у майбутньому за встановленою ціною.

Цей процес досить простий, але водночас багатоетапний. При цьому він є досить популярним і використовується на ринку буквально щодня.

Для початку варто вибрати платформу. Це один із найважливіших етапів. Вибрати варто крипто валютну біржу, яка підтримує торгівлю ф'ючерсами. Популярні платформи включають Binance, Bybit, BitMEX, OKEx та інші. Платформа дає багато гарантій, а також значно полегшує весь процес за рахунок комфортного інтерфейсу.

Далі варто пройти досить швидку реєстрацію та верифікацію. Весь цей процес залежить від обраної платформи. Деякі з них верифікації не вимагають, хоча найпопулярніші використовують саме такий спосіб (верифікація насамперед захищає саме користувача). Після реєстрації слід поповнити рахунок. Поповнити можна криптовалютою або фіатними грошима, залежно від вимог платформи (ще один нюанс, який потрібно врахувати, вибираючи платформу).

в чому особливість ф'ючерсів в криптовалюті

Коли всі ці етапи пройдено, потрібно перейти до вибору контракту. На платформі можна вибрати ф'ючерсний контракт, яким є бажання торгувати. Контракти можуть відрізнятися за терміном дії, типом криптовалюти та іншими параметрами.

Що робити далі:

  1. Виберіть тип позиції: довга (long), якщо ви очікуєте зростання ціни, або коротка (short), якщо очікуєте падіння ціни.

  2. Вкажіть кількість контрактів та рівень кредитного плеча (якщо використовуєте).

  3. Слідкуйте за рухом ціни та керуйте своєю позицією. Можна встановлювати ордери на купівлю (buy) або продаж (sell), а також стоп-лосс (stop-loss) та тейк-профіт (take-profit) ордера для автоматичного закриття позиції при досягненні певних рівнів.

  4. Закрийте свою позицію вручну або дочекайтеся виконання ордерів. Закриття позиції фіксує ваш прибуток чи збиток.

Загалом такий процес стає досить простим, якщо спробувати його одного разу провести.

Особливості торгівлі ф'ючерсами у криптовалюті

Звичайно, якщо відкинути всі аналогії, то на крипто валютному ринку є низка своїх особливостей. Багато платформ пропонують так зване кредитне плече, яке дозволяє торгувати більшими сумами, ніж є на рахунку.

Платформа може вимагати підтримки певного рівня маржі. Якщо баланс падає нижче за цей рівень, платформа може примусово закрити позицію, щоб запобігти додатковим збиткам.

як торгувати з ф'ючерсами в криптовалюті

Деякі ф'ючерсні контракти мають дату закінчення (експірації), після якої контракт автоматично закривається. Період дії контрактів може бути різним: щомісячним, квартальним.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua