Експерт роз'яснила нюанси нових обмежень НБУ на грошові перекази.

Жінка роз'яснює обмеження на грошові перекази
Жінка роз'яснює обмеження на грошові перекази

НБУ зазначив нові обмеження на перекази між фізичними особами

З 1 жовтня 2024 року Національний банк України встановив нові обмеження на грошові перекази між фізичними особами. Про це повідомила бухгалтер Олена Кистриця в ході ефіру з Юрієм Романенком.

За словами Кистриці, ліміт на перекази між фізичними особами в одному банку становить 150 000 гривень. "Це обмеження стосується лише витрат, а не доходів. Ви можете отримувати на свою картку, наприклад, 200 000 гривень, але переказати їх іншій фізичній особі ви зможете лише 150 000 гривень", - пояснила експертка.

Варто зазначити, що ці обмеження поширюються на загальну суму переказів за всіма картками клієнта в межах одного банку. Якщо у людини є рахунки в різних банках, то ліміт у 150 000 гривень буде діяти окремо для кожного банку.

Кистриця підкреслила, що нові правила не стосуються переказів на банківські рахунки юридичних осіб та підприємців. "Всі перекази на ІБАН-рахунки можна робити як раніше, скільки вам потрібно", - додала вона.

За словами експертки, ці заходи спрямовані на боротьбу з нелегальними фінансовими операціями. "Це призначено для боротьби з дропами. Дропи - це люди, які можуть про це навіть не знати, але на них видається якась кількість карток, і з метою обналу переказують гроші на ці картки, а потім знімають їх", - роз'яснила Кистриця.

Незважаючи на введення нових обмежень, бухгалтер вважає, що вони не торкнуться більшості громадян. "НБУ стверджує, що 98% банківських клієнтів здійснюють місячні перекази, які не перевищують зазначену суму. Тому це правило не зачепить нікого", - підкреслила Олена Кістриця.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua