Експерт розповів, чому РФ почала бити по Україні ракетами КНДР.

Вибухи ракет українських міст
Вибухи ракет українських міст

Росія зростаючою частотою використовує під час обстрілів України ракети північнокорейського виробництва.

Військовий експерт Олексій Гетман зазначив, що ракета KN-23 фактично є копією російської "Іскандера-М", але на якість вона гірша. Він зазначив у коментарі для Українських новин: "Перша партія ракет північнокорейського виробництва, які були використані проти нас, взагалі не долетіли до цілі. Іншими словами, вони технічно дуже погані. Тоді з'явився деякий проміжок часу, пов'язаний з недоліками, які виявилися під час бойових випробувань проти нашої території. Зараз вони намагаються протестувати, наскільки далеко можуть долетіти ці ракети".

Експерт вказує, що неможливо сказати, що Росія використовує ракети KN-23, оскільки у них немає своєї власної зброї. Причина полягає в наступному.

"По-перше, якщо йдеться про різні балістичні та крилаті ракети, Росія виробляє 100 штук на місяць. Водночас вони зберігають деяку кількість ракет, які залишились з першого етапу загальної війни. Це приблизно лише 15% від того, що у них є. Тому це для них є оборонною запаскою, яку вони малоймовірно використають", - пояснив Олексій Гетман.

Він сказав, що кількість ракет, які росіяни можуть конвертувати в умовні балістичні ракети із систем ППРК С-300/400, оцінюється від 3000 до 5000 одиниць.

"Іншими словами, це дуже велика кількість. Говорити, що вони потребують північнокорейських ракет, щоб змінити ситуацію, незазначено. Ймовірніше, це є домовленість між лідером КНДР Кім Чен Ином та російським диктатором Володимиром Путіним щодо випробувань ракет за умов бойових дій, щоб знати, які аспекти потребують покращення", - здогадується Гетман.

Експерт вказує, що щодо того, яку кількість таких ракет Пхеньян може передати Росії, є різні оцінки. Він не виключає те, що це взагалі не декілька десятків. Він каже, що це може бути сотні (від 100 до 500-600 одиниць), але не перевищує 1000 одиниць. Він також згоден, що KN-23 є свого роду копією "Іскандера-М", але гіршою.

"З точки зору технічних характеристик "Іскандер-М" - це хороша ракета, ми можемо їх збити. Але якщо "вітаєш" таку ракету, яка ще й має не найкращі характеристики, то збити їх для нас буде легше. Однак для росіян, будь-яку прирощену кількість балістичних ракет вигідно мати, ніж не мати. Але ми не повинні вірити, що це доконально змінить ситуацію на фронті", - підсумував Гетман.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua