ЄС фінансує оборонні заводи України коштами від росактивів - посол.

Українські військові заводи отримують фінансування ЄС
Українські військові заводи отримують фінансування ЄС

Європейський Союз направив 400 мільйонів євро на фінансування українських оборонних підприємств з першого траншу з доходів від заморожених російських активів. Цю інформацію повідомила посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова.

Згідно з посолом, схема використання доходів від заморожених російських активів на користь України була затверджена ЄС вже пів року тому. У серпні з цих коштів було виділено першу суму у розмірі 1,4 млрд євро для фінансування постачань зброї. Кілька країн-членів ЄС отримали фінансування для нових закупок.

400 мільйонів євро будуть направлені на українські оборонні підприємства за допомогою системи, яку придумала Данія. Вона була першою країною, яка уклала контракт і оплатила виробництво українських гаубиць "Богдана" для ЗСУ. Таким чином, 400 мільйонів євро влили через Данію в українську оборонну промисловість.

Планується, що у наступному транші з заморожених російських активів ЄС закладе більше коштів на фінансування виробництва зброї в українському оборонному комплексі. Це пов'язано з тим, що українські підприємства виробляють продукцію тієї ж якості за менші гроші і з меншими транспортними та логістичними витратами. Крім того, вони платять податки в Україні й допомагають підтримувати економіку країни.

Катаріна Матернова пишається тим, що стала одним із найпалкіших захисників цієї ідеї і рада, що ця система реально запрацювала.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua