Головний санітарний лікар розповів про якість води у Києві та підготовку до можливого забруднення.

Помешкання головного санітарного лікаря у Києві
Помешкання головного санітарного лікаря у Києві

Якість питної води у Києві: стан і підготовка до можливого забруднення

Головний санітарний лікар Києва Сергій Чумак розповів про якість питної води у Києві і як водоканал готується до можливого забруднення.

Про це він повідомив під час прес-конференції у медіацентрі "Україна-Укрінформ", повідомляє "Хвиля".

Чумак заявив, що вода у централізованому водопостачанні столиці відповідає всім санітарно-хімічним та бактеріологічним нормам. Він підкреслив, що центр проводить моніторинг якості води і здійснює контроль за поверхневими водоймами.

"Централізоване водопостачання за всіма показниками відповідає як санітарно-хімічним, так і бактеріологічним нормам", - наголосив головний санітарний лікар столиці.

У поверхневих водоймах спостерігаються незначні відхилення, зокрема, підвищений рівень марганцю, але Чумак зазначив, що це є природною ситуацією для цих місць.

Вода в Киеве, отклбчение воды, ремонтные работы

Також Чумак зауважив, що подібні високі температури спостерігалися і раніше за цей же сезон, як свідчать дані попередніх років.

Генеральний директор "Київводоканалу" Олег Лисюк заявив, що підприємство готове до будь-яких ситуацій та консультувалося з міжнародними партнерами для вирішення питання з видаленням запахів у воді та забезпеченням її якості.

"Коли приймали рішення, яким чином можна видаляти запахи, ми консультувалися з колегами з берлінського та гамбурзького водоканалів, а також з Інститутом Марзєєва. Активоване вугілля дуже добре бореться із запахами, а також сприятливо впливає на водопідготовку... Ми вийшли на міжнародних партнерів, UNICEF допоміг нам (знайти активоване вугілля - ред.). Зараз ми будемо забезпечені ним у повному обсязі", - розповів він.

Київський водоканал вже розробив і протестував дозувальну установку для використання активованого вугілля. Планується створювати суміш активованого вугілля з водою у пропорції 1%. Ця суміш буде вводитися в точку водопідготовки після проведення експериментів для досягнення найкращого результату. Активоване вугілля буде перебувати у воді протягом 20 хвилин до початку процесів знезараження та коагуляції.

"Це відбуватиметься на водозаборі, а потім водоспорудами сирої води (пульпа - ред.) буде поставлятися на помпову станцію для водопідготовки", - додав Лисюк.

Водопостачання у Києві знаходиться під контролем, і немає скарг щодо якості питної води та отруєння. Крім того, підприємство готове до будь-яких ситуацій і має плани щодо забезпечення мешканців столиці чистою водою.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua