Готуйте гаманці: коли очікувати стрибка тарифів на комунальні послуги.

економія грошей на комуналці
економія грошей на комуналці

Україна планує змінити тарифи на комунальні послуги. Влада вважає, що ціни потрібно скоригувати, хоча протягом війни вони залишалися незмінними.

Національний банк України прогнозує, що поступово тарифи піднімуться до економічно обґрунтованого рівня до 2025-2026 років.

Необхідність перегляду тарифів зумовлена проблемами в енергетичному секторі, зокрема збитками від атак на енергетичну інфраструктуру. НБУ попереджає, що подальше збереження низьких тарифів може бути небезпечним для економіки.

Підвищення тарифів може призвести до збільшення інфляції та проблем з бюджетом країни. Україна зобов'язалася перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) піднімати тарифи на комунальні послуги, щоб вони відповідали економічній реальності.

За даними Державної служби статистики, за останній рік загальне зростання тарифів на комунальні послуги становило 18,5%. Найбільше подорожчала електроенергія - майже на 64%. Інші послуги ЖКГ також зазнали підвищень: управління багатоквартирними будинками - на 9%, вивезення сміття - на 5,4%, утримання та ремонт житла - майже на 4%.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua