Як оформити банкрутство фізичної та юридичної особи.

Як оформити банкрутство фізичної та юридичної особи
Як оформити банкрутство фізичної та юридичної особи

Банкрутство є досить цікавим процесом. Адже, якщо його правильно оформити, то можна навіть знайти в цьому процесі плюси. Тому точно потрібно дізнатися, як оформити банкрутство фізичних осіб або як оформити себе банкрутом, як юридична особа. Тобто нюансів, як оформити банкрутство без суду, досить багато. 

Крім того, як оформити банкрутство фізособи, потрібно розуміти, як вийти з цього стану. До того ж, як оформити банкрутство через суд, потрібно розуміти тим, у кого занадто багато боргів. Тобто це все можна оформити через суд, без суду і можна зробити все на законних підставах. 

Як оформити банкрутство юридичної особи? 

банкрутство фізичних осіб як оформити

Отже, як оформити себе банкротом для фізособи: почнемо з того, що таке банкрутство — це досить простий процес, який доступний фізичній або юридичній особі. Цей процес означає, що саме ця особа більше не може виконувати свої фінансові зобов’язання. Мова в першу чергу про кредитні зобов’язання. Тобто особа не може виконувати свої старі “функції”. По суті, цей юридичний механізм регулюється законодавством України і може бути важливим кроком для тих, хто опинився в тяжкій фінансовій ситуації. Сам по собі людина не може визнати себе банкротом, тільки тому, що людині так хочеться. У 2024 році процес оформлення банкрутства включає кілька ключових етапів, адже в Україні триває війна. І це важливий фактор, який точно потрібно враховувати. 

В цілому, банкрутство є юридичною процедурою. Вона націлена на те, щоб полегшити боржнику життя. Боржником у цьому випадку може бути як фізична, так і юридична особа. З допомогою оголошення себе банкротом ця особа може роздати борги. Тобто з неї не знімають всі зобов’язання, а дозволяють поступово розібратися з боргами. Це може бути корисно в випадках, коли борг перевищує активи і немає реальної можливості виплатити всі зобов’язання.

як оформити банкротом себе

Окремо можна розглянути, хто взагалі може почати думати про банкрутство: 

  • у особи є боргові зобов’язання, які вона не може погасити (вже накопичився борг); 

  • у особи немає того джерела доходу, який дозволить відразу погасити кредит; 

  • через суди, які вже наклали певні обмеження на доходи боржників, особа не може вести свою діяльність. 

Кожен з цих випадків може стати причиною, щоб запустити процес банкрутства. 

Як запускається процес банкрутства? 

В Україні процедура банкрутства для фізичних осіб регулюється Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом". У цьому законі детально прописані вимоги, умови і етапи процесу банкрутства. Оформити банкрутство може людина, чиї боргові зобов’язання перевищили її фінансові можливості. Тобто, кожен процес відбувається, виходячи з цього закону. 

як оформити банкрутство без суду

Таких етапів достатньо багато, і всі вони послідовні: 

  1. Для початку потрібно подати заяву в суд. Ця заява і запускає весь процес. У цій заяві потрібно описати ситуацію, вказати кредитні зобов’язання, тобто описати всі деталі. 

  2. Далі потрібно визначити точний розмір заборгованості. Суд оцінює загальну суму боргів, включаючи кредити, борги по комунальним платежам, аліменти та інші зобов’язання.

  3. Щоб була певна гарантія, то у боржника ще й оцінюють все майно. На цьому етапі проводиться інвентаризація майна, що належить боржнику, яке може бути використане для часткового погашення боргів. Якщо майна немає, це повинно бути вказано в документах.

  4. Далі вже виноситься рішення суду про те, як можна реструктуризувати борг. Суд може запропонувати реструктуризацію боргів — зміну умов їх виплати. Наприклад, термін може бути подовжено, а суми виплат — зменшені.

  5. Вже на цьому етапі особу визнають банкротом. Якщо реструктуризацію не можна реалізувати або боржник не в змозі виконати нові умови, суд визнає його банкротом. Після цього велика частина боргів списується.

Щоб провести всі ці етапи, потрібно буде додати пакет документів. Наприклад, паспорт і довідки про доходи. 

Як визнають банкрутство юридичної особи? 

як оформити банкрутство фізособи

Банкрутство юридичних осіб в Україні також регулюється Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом". На відміну від фізичних осіб, банкрутство компаній включає більш складні процеси, пов’язані з оцінкою активів, зобов’язань перед працівниками та кредиторами.

Етапи цього процесу трохи відрізняються від фізичної особи. Про що йдеться: 

  1. Подача заяви в суд. Заява подається в господарський суд за місцем реєстрації компанії. Її можуть подати як сама компанія-боржник, так і кредитори, якщо борг не був погашений протягом 3 місяців з моменту нарахування зобов’язання.

  2. Далі вводяться санації. Тобто суд призначає керуючого, який проводить реструктуризацію бізнесу і домовляється з кредиторами про нові умови погашення боргу.

  3. Далі потрібно оцінити активи компанії. Цей етап може слідувати, якщо санація не спрацювала. 

  4. У разі банкрутства юридичної особи всі активи компанії продаються, а отримані кошти направляються на погашення боргів перед кредиторами. Після цього компанія ліквідується, і вона перестає існувати як юридична особа.

Далі настає завершення процедури. Після завершення всіх розрахунків з кредиторами суд виносить рішення про завершення процесу банкрутства. Компанія юридично ліквідується.

У цьому випадку, безумовно, теж потрібно підготувати пакет документів. Наприклад, установчі документи компанії.

як оформити банкрутство через суд

В цілому, цей процес впливає як на юридичну, так і на фізичну особу. Процес банкрутства, хоча і є рятуванням від боргів, має наслідки для майбутньої фінансової та бізнесової активності. Далеко не всім вдається достатньо швидко вийти з цього процесу, щоб не понести збитків. Проте, цей процес іноді залишається єдиною необхідністю. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua