Кліматологи ООН стверджують, що минулий рік став найпосушливішим за 30 років.

Головна: графік сухості в Україні
Головна: графік сухості в Україні

За даними доповіді метеорологічного агентства ООН, 2023 рік став найсухішим за останні 30 років для річок у всьому світі. Висока температура призвела до пересихання водних потоків і тривалих посух у деяких регіонах. Льодовики, які постачають воду річкам, зазнали найбільшої втрати маси за останні 50 років. Метеорологічне агентство попереджає, що танення льоду може загрожувати водній стабільності для мільйонів людей по всьому світу.

Генеральний секретар WMO Селеста Сауло зазначила, що підвищення температури частково призвело до нестабільності гідрологічного кругообігу і непередбачуваності, що може спричинити надмірну або недостатню кількість води через посухи і повені.

За даними агентства, близько 3,6 млрд людей мають обмежений доступ до води протягом хоча б одного місяця на рік, а до 2050 року ця цифра зросте до 5 млрд. В цей же час, 70% використовується в сільському господарстві.

У звіті зазначено, що південь США, Центральна Америка і країни Південної Америки, зокрема Аргентина, Бразилія, Перу і Уругвай, зіткнулися з масовими посухами. Рівень води в Амазонці та озері Тітікака досяг рекордно низьких показників. Рівень води в басейні річки Міссісіпі також знизився до рекордних значень.

Минулого року маловоддя негативно вплинуло на судноплавство в Бразилії і призвело до продовольчої кризи в Зімбабве та інших регіонах Південної Африки.

Найспекотніший рік і найгарячіше літо

У 2023 році світ зіткнувся з найспекотнішим роком і найгарячішим літом в історії спостережень. Це може бути сигналом про новий річний рекорд у 2024 році. Фактично всі земні території перебували у посушливих умовах - повідомив директор департаменту гідрології, водних ресурсів та кріосфери WMO.

Раніше науковці повідомили, що глобальне потепління змінює швидкість обертання Землі та тривалість дня. Кліматична криза призвела до екстремальних температур і стихійних лих, таких як потужні дощі, урагани та інші природні катаклізми.

Згідно з інформацією від Bloomberg, глобальне потепління спричиняє зміни клімату і призводить до посилення стихійних лих, таких як сильні дощі та урагани.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua