Литва хоче змінити міграційні закони для іноземців.

Зображення людей мігрантів в Литві
Зображення людей мігрантів в Литві

Литва планує посилити контроль за іноземцями

Евеліна Гудзінскайте, глава Департаменту міграції Литви, заявила, що країна планує зміцнити регулювання статусу іноземців. Вона підкреслила, що деякі іноземці використовують тимчасові дозволи на проживання як прикриття. З метою національної безпеки необхідно зміцнити порядок в'їзду та проживання іноземців.

Контроль необхідно посилити, оскільки може йтися про економічних мігрантів, про іноземців, які зловживають, які просто хочуть потрапити в Європу. Тому посилення дало б нам більше інструментів для контролю, щоб насправді прибували працівники - заявила Гудзінскайте.

Глава Департаменту міграції називає поточну ситуацію не міграційною кризою, але стверджує, що департамент змушений перевіряти іноземців стосовно можливих загроз. МВС звернулося до Департаменту державної безпеки з проханням перевірити деяких іноземців, які отримали литовське громадянство. При наявності загрози будуть прийняті рішення про позбавлення громадянства.

Якщо ми отримаємо висновок, що конкретна людина становить загрозу або підтримує ворожий режим, то Департамент міграції ініціює процедуру позбавлення громадянства - підкреслила Гудзінскайте.

Гудзінскайте зауважила, що найбільшу загрозу представляють певні категорії працівників з Білорусі, які приїжджають до Литви. Зазначено, що в умовах війни не можна ризикувати й допускати таких людей. Проте, тим, хто тікає від режиму, буде надана можливість безпечно проживати в країні.

Якщо ми не хочемо ризикувати, то під час війни не можна припускати таких людей. Є можливість запрошувати працівників з інших країн, тому немає необхідності ризикувати. Щодо тих, хто тікає від режиму, вони можуть залишатися в країні - підсумувала Гудзінскайте.

В Литві почалось подовження тимчасових дозволів на проживання для українців, а активність українських біженців перевищила очікування влади. Наразі більше 52 тисяч українців користуються тимчасовим захистом. Дозволи на проживання вже продовжили для 3 тисяч осіб. Загалом кількість українців, які проживають в Литві, перевищує 86 тисяч.

Більшість з них вважаються біженцями, інші мають дозволи на проживання за роботою, об'єднанням родини або з гуманітарних міркувань. Вони працюють як висококваліфіковані фахівці та інше.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua