Мінфін роз'яснив, за яких умов Україна отримає €35 млрд від ЄС.

Логотип ЄС на білому тлі
Логотип ЄС на білому тлі

Європейський Союз пропонує Україні макрофінансову допомогу на 35 мільярдів євро

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила, що Європейський Союз пропонує надати Україні макрофінансову допомогу на суму 35 мільярдів євро протягом 2024-2025 років. Це сталося в рамках ініціативи "Великої сімки" щодо використання заморожених російських активів.

Ця фінансова допомога має спеціальну схему погашення, відповідно до якої кошти відшкодовуватимуться за рахунок майбутніх доходів від заморожених активів Росії, які знаходяться в Європейському Союзі.

Для реалізації цього плану Європейський Союз пропонує створити спеціальний механізм кредитної співпраці з Україною - Ukraine Loan Cooperation Mechanism (ULCM), що забезпечить безповоротний характер наданих коштів для України.

Пропозиція Європейської комісії повинна бути схвалена Європейським парламентом та Радою ЄС. Якщо рішення буде позитивним, кошти можуть бути доступні найближчим часом.

План виділення Україні кредиту на 50 мільярдів доларів

Також, лідери країн "Великої сімки" в червні представили план виділення Україні кредиту на суму 50 мільярдів доларів. Цей кредит буде погашатися за рахунок прибутків від інвестицій заморожених російських активів.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua