Мобілізація спричинила бум усиновлення? Вражаючі цифри .

Більше дітей усиновлено завдяки мобілізації
Більше дітей усиновлено завдяки мобілізації

Кількість бажаючих усиновити дитину втричі зросла після прийняття закону про посилення мобілізації. Про це розповіла директорка Київського обласного центру соціальних служб Наталія Ібрагімова.

За словами Ібрагімової, раніше щороку навчали 80-120 осіб, що складало в середньому 50 родин. У 2022 році навчили 320 кандидатів, а у 2023 році це число ще більше зросло. З'явилася велика кількість осіб після відомостей про новий закон про мобілізацію, який дозволяє опікунам та прийомним батькам розраховувати на відстрочку. До 31 липня було видано довідки 200 людям, 170 людей продовжують навчання, а 100 кандидатів чекають на свою чергу.

Ібрагімова перевіряє документи, які надаються для усиновлення, особисто. Вона зауважила, що раніше багато сімей без дітей зверталося до них, але тепер ситуація змінилася. Зараз 50% кандидатів, які вже мають двох дітей, бажають третю. Навіть якщо жінка вагітна другою дитиною, вона все одно подає документи для усиновлення.

Також є випадки, коли чоловіки претендують на опіку дитини. Більшість з них - нормальні сім'ї з двома дітьми. Дружина пише заяву, що не має нічого проти того, щоб чоловік був опікуном, і вони подають документи в надії усиновити дівчинку 5-6 років. Якщо їх запитують, чому саме чоловік хоче стати опікуном, а не дружина, вони відповідають, що мають на це право.

Ібрагімова позитивно відгукнулася про зв'язок з ТЦК, але зазначила, що не зловживає ним. Вона перевіряє кожну особу і спілкується з нею, а також звертається до психологів, щоб визначити, чи є потреба у дитині для цих людей.

Нагадуємо, що після прийняття закону про посилення мобілізації було внесено зміни щодо права на відстрочку для багатодітних батьків. Відстрочка не поширюватиметься на багатодітних жінок та чоловіків, які мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Згодом розпочалося розслідування після заяви Офісу омбудсмена про незаконний виїзд за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей. Проте Служба у справах дітей та сім'ї КМДА заявила, що немає конкретних фактів, які підтверджують відправлення родичів за кордон.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua