Мовний омбудсмен заявив, що лагідної українізації більше не буде: чого очікувати.

Омбудсмен заявив про неухильну українізацію
Омбудсмен заявив про неухильну українізацію

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь заявив, що українська мова почала застосовуватися обмежено. Він висловив свою думку в інтерв'ю для "УП. Життя".

Кремінь зазначив, що тепер українізація передбачає суворий контроль за дотриманням мовного закону у всіх сферах суспільного життя в Україні.

Скажімо, з 16 січня 2021 року обслуговування українською стало обов'язковим - через півтора року з моменту набуття чинності мовного закону. Зміни в сфері культури відбудуться пізніше. Також будуть внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які передбачатимуть штрафи за порушення мовного закону. Це було вже сплановано самим законом і нашою діяльністю. Я не бачу нічого іншого, окрім наступальної українізації, яка замінює лагідну українізацію - сказав Кремінь.

Омбудсмен зазначив, що раніше в сфері культури не повністю діяла стаття про обов'язковість української мови. Але зараз все змінилося: є інструменти контролю, моніторингу і покарання.

Раніше ми не могли впливати на окремі медіа або сферу обслуговування через відсутність статті про обов'язковість української мови у сфері культури. Тепер ми маємо інструменти і можливості контролювати і покарати кожного суб'єкта господарювання - додав Кремінь.

Міністерство освіти та науки підтримало заборону розмовляти російською під час шкільних перерв. Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий під час запитань до уряду.

Київ займає перше місце за кількістю скарг на порушення мовного закону. Лише за перше півріччя 2024 року в столиці було зареєстровано 365 звернень.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua