«Ніби на чужинському острові з дикунами». Відома мовознавиця про враження від Одеси.

Дикун на острові Одеса
Дикун на острові Одеса

Киянська жителька вражена російською мовою та "скаженими щелепами" одеситів

Під час відпочинку в Одесі киянська жителька разом зі своєю донькою та внучкою здивувалася тим, що більшість місцевих людей розмовляють російською мовою та мають особливий акцент. Вона почувалася, ніби перебуває на "чужинському острові з дикунами". Про це повідомила мовознавиця Лариса Ніцой.

Під час перших днів свого відпочинку в Одесі киянська жителька стикалася з культурним шоком. Вона була здивована тим, що більшість людей навколо спілкуються російською, і це створювало в неї враження, ніби вона перебуває за кордоном.

Особливо її дратувало, коли місцеві жителі намагалися вимовити ім'я її внучки Доляни як "Даляна". Це було для неї дивним і незрозумілим. На дитячому майданчику жінка знову стикалася з тим, що батьки спілкуються з дітьми російською. Це викликало у неї почуття обурення та відчуження, ніби вона опинилася серед "диких".

Проте ситуація змінилася, коли до готелю приїхала група молодих україномовних хлопців. Їхня присутність сильно вразила, і навіть ті, хто раніше спілкувався з дітьми російською, почали розмовляти українською.

Цей досвід змусив киянку задуматися над мовною ідентичністю та культурним розмаїттям в Україні.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua