Перше місто в Україні стане енергонезалежним.

Сонячні панелі на будівлі
Сонячні панелі на будівлі

Харків готується стати енергонезалежним

Харків планує перетворитися на перше місто в Україні, яке повністю перебудує свою систему тепло-, водо- та енергопостачання. Незважаючи на постійні обстріли з боку Росії, місто стане енергонезалежним. Про це повідомив мер Харкова, Ігор Терехов.

Цей проєкт є стратегічним і закладає основу для незалежної роботи інфраструктури на наступні десятиліття

Мер Харкова зазначив, що реалізація цього проєкту дозволить забезпечити стабільне постачання комунальних послуг всім мешканцям міста незалежно від воєнного конфлікту та енергетичної ситуації в країні протягом наступних опалювальних сезонів.

На сьогоднішній сесії ми зробили ще один важливий крок у прискоренні процесу децентралізації та передачу необхідного обладнання власності міста

У квітні міська влада оголосила про намір відмовитися від централізованого опалення. Цього року опалювальний сезон завершили раніше через нестачу електроенергії внаслідок російських ударів по критичній інфраструктурі.

Після цього почали готуватися до наступного опалювального сезону, плануючи диференціювати мережу теплопостачання. Одна частина міста залишиться підключеною до централізованого опалення, а інша частина отримає модульні котельні.

Як повідомлялося, Харків надасть компенсацію у розмірі 70% витрат на придбання генераторів для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та кооперативів.

Крім того, харківські підприємці звільнені від деяких податків.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua