Росія глушить GPS-зв'язок у Фінляндії – ISW.

Росія блокує GPS-зв'язок у Фінляндії
Росія блокує GPS-зв'язок у Фінляндії

Фінська влада повідомила про збільшення кількості збоїв у роботі GPS, які були помічені протягом останнього тижня. Згідно з інформацією Федерального агентства транспорту і зв'язку Трафіком, збої стали значно більш поширеними.

Вночі під час керування суднами біля Котки та Гаміни на південному узбережжі Фінляндії морський пілот зіткнувся з серйозними збоями у роботі GPS і радарів. GPS не працював на 90% маршруту між пілотною станцією Орренгранд і гаванню Гаміна.

Вчені з Інституту вивчення війни зазначають, що ці збої відбуваються одночасно з перешкодами, які знаходяться на території Росії і впливають на країни Балтії та інші європейські країни.

Нещодавно GPS був заглушений у літаку, на якому перебував міністр оборони Великої Британії, що призвело до скасування кількох рейсів Фінського авіаносця. Також GPS став завадою для рейсів до естонського міста Тарту, поки аеропорт не встановив систему заходу на посадку, яка не залежить від супутникового сигналу.

Ймовірно, блокування GPS з боку Росії є частиною гібридної кампанії, спрямованою проти країн НАТО з метою підірвати підтримку України та єдність Альянсу.

Крім того, Фінляндія надає Україні військову допомогу у рамках 24-го пакету оборонної підтримки. Цей пакет включає поставку військової техніки і коштує близько 159 млн євро.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua