Росія готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики: МЗС попередило про небезпеку.

Росія готує удари на ядерну енергетику
Росія готує удари на ядерну енергетику

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга повідомив, що українська розвідка отримала інформацію про намір Росії атакувати критичні об'єкти ядерної енергетики в Україні. Зокрема, йдеться про розподільчі пристрої атомних електростанцій і підстанції передачі, які є важливими для безпеки ядерної енергетики.

За словами міністра, зруйнування цих об'єктів може призвести до ядерної катастрофи зі світовими наслідками. Інформація про це вже була передана українським партнерам та МАГАТЕ. Також Андрій Сибіга наголосив, що Росія, захопивши атомну станцію в Європі, шантажує світ, тоді як українська формула миру містить пункт про забезпечення радіаційної і ядерної безпеки.

Тому міністр закликав всі міжнародні організації й держави вжити заходів для запобігання ситуації, коли Україна стане країною-терористом.

Раніше МАГАТЕ майже щодня фіксувало проліт безпілотників у районі Південноукраїнської АЕС. Також під час генеральної конференції було ухвалено резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні, яку підтримали 65 країн-членів агентства.

Було повідомлено, що одна з ліній електропостачання Запорізької АЕС була пошкоджена через російські обстріли, що створює ризик втрати зовнішнього живлення для охолодження реакторів. Також МАГАТЕ обговорює новий аварійний план для Запорізької АЕС, який має набути чинності до кінця вересня.

У зв'язку з цим МАГАТЕ рекомендує утриматися від перезапуску реакторів Запорізької АЕС поки триває війна, оскільки ситуація на станції залишається нестабільною.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua