Росіяни атакували енергетичні об'єкти у семи областях: яка ситуація зі світлом.

Російська атака на енергетичні об'єкти
Російська атака на енергетичні об'єкти

За останню добу, 8 вересня, російські війська напали на енергетичну інфраструктуру в семи регіонах України, включаючи Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Сумську, Харківську, Херсонську та Чернігівську області. Прес-служба Міністерства енергетики України повідомила про це.

В результаті обстрілів в Дніпропетровській та Харківській областях відключили підстанції та споживачів, але змогли відновити частину живлення.

У Донецькій області внаслідок нападу вимкнули кілька підстанцій та шахту, де перебувало 74 працівники. Вдалося евакуювати всіх.

Через пошкодження повітряних ліній у Чернігівській області без електроенергії залишилося 3,1 тисячі абонентів у трьох населених пунктах.

Розпочато роботи з відновлення електропостачання.

«Завдяки зусиллям енергетиків ситуація в енергосистемі залишається стабільною, але значні пошкодження, завдані масованими атаками, ускладнюють роботу енергосистеми. Російські війська продовжують щоденні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури», - йдеться у повідомленні.

Енергетики закликають українців економно та відповідально використовувати електроенергію, особливо у пікові години з 17:00 до 22:00.

Зазначимо, що компанія ДТЕК вклала понад 2,1 млрд грн власних коштів у ремонт та відновлення пошкоджених теплоелектростанцій з початку 2024 року. Енергетики готуючись до наступного опалювального сезону, зосередилися на відновленні потужностей, пошкоджених під час обстрілів. Загалом за вісім місяців 2024 року ДТЕК вклала у ремонти та відновлення теплоелектростанцій понад 2,1 млрд грн власних коштів.

Розвиток вітрової енергетики

Регіональний директор в українському підрозділі компанії Notus Energy, Олександр Подпругін, заявив, що через два роки розвиток вітрової енергетики дозволить відмовитися від графіків відключень світла. Але він попереджає, що якщо спиратися на інші види генерації, позитивні зміни можна очікувати не раніше, ніж за п'ять років. Проблема полягає в тому, що будівництво нових вітрових електростанцій затримується через необхідність надати банкам гарантії щодо погашення позик, якими є довгострокові контракти на постачання електроенергії великим споживачам.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua