Ще одній категорії військовозобов'язаних повернуть відстрочку від мобілізації: Міноборони підтримало проект.

Військові на полігоні під час навчань
Військові на полігоні під час навчань

Міністерство оборони України підтримало законопроект 11391, який стосується відстрочки від призову для чоловіків, у яких загинули брат або сестра під час війни.

Згідно з повідомленням "Судово-юридичної газети", закон про мобілізацію раніше звільняв від призову людей, чиї рідні загинули або зникли безвісти у бойових діях. Це стосувалося подружжя, дітей, батьків, бабусь, дідусів, а також братів і сестер.

Однак згодом змінили закон, виключивши зі списку неповнорідних братів і сестер. В результаті, у квітні було подано петицію до Офісу Президента з проханням переглянути цю зміну, оскільки вона дозволяла закликати другого сина, якщо його неповнорідний брат загинув.

Отже, в результаті до закону про мобілізацію було внесено виправлення, яким прибрали заборону мобілізувати брата загиблого, якщо той не є повнорідним.

Законодавці відзначають, що брати, народжені та виховані однією матір'ю, можуть не бути пов'язаними між собою і мати повинна відправляти другого сина на війну, якщо перший загинув, але від іншого чоловіка.

В зв'язку з цим було зареєстровано законопроект 11391 в Верховній Раді, що пропонує виправити це положення. Законопроект передбачає внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", зокрема до третього, четвертого і п'ятого пунктів частини третьої статті 23. Таким чином, передбачимуть відстрочку від призову на військову службу для військовозобов'язаних, чиї брат чи сестра, рідні або неповнорідні, загинули або зникли безвісти у бойових діях.

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Олександр Федієнко повідомив, що комітет найближчим часом розгляне цей законопроект. Міністерство оборони також підтримує цей законопроект за результатами свого висновку щодо нього.

Деталі процесу бронювання від мобілізації через Дію було оголошено Федоровим.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua