Словацький уряд підвищить податок на книги .

Словацький уряд затвердив підвищення податку на книги
Словацький уряд затвердив підвищення податку на книги

Уряд Словаччини розглядає підвищення податку на книги

Уряд Словаччини розглядає можливість підвищення податку на додану вартість на книги з 10% до 23% як частину заходів для скорочення бюджетного дефіциту. Проте це рішення спричинило різку критику від видавців, політичної опозиції та студентів, повідомляє Politico.

«Книги, згідно з нашим аналізом, здебільшого купують заможні верстви населення, тому вони будуть оподатковуватися за найвищою ставкою ПДВ», – заявив міністр фінансів Словаччини Ладіслав Каменицький.

Міністр фінансів Ладіслав Каменицький стверджує, що заможні покупці є основними споживачами книг і саме вони будуть першими відчувати підвищення ПДВ. Однак, за даними Словацької асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, більшість книг купують споживачі середнього класу, пенсіонери та люди з нижчими доходами.

«Водночас напрочуд багато покупців є навіть серед пенсіонерів та людей з нижчими доходами. Кожна перешкода, яку держава ставить на шляху видання та продажу книжок, відображається на меншій кількості виданих, куплених і, відповідно, прочитаних книжок», – звернули увагу представники асоціації.

Асоціація попереджає, що будь-які додаткові перешкоди у сфері видання та продажу книг призведуть до зменшення кількості виданих і прочитаних книжок, що може негативно вплинути на рівень освіти в країні.

Після хвилі критики міністр фінансів Ладіслав Каменицький уточнив свої слова, зазначивши, що коментарі були неправильно зрозумілі, і підкреслив важливість освіти для словацького суспільства. Він також пропонує знизити ПДВ на шкільні підручники з 10% до 5%.

Міністр внутрішніх справ Матуш Шутай Ешток заявив, що уряд перегляне рішення про підвищення ПДВ на книги з урахуванням обурення громадськості.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua