Що таке гіперінфляція.

Що таке гіперінфляція
Що таке гіперінфляція

Фінансова система не така проста, як може здаватися на перший погляд. Щоб економіка країни функціонувала, необхідно багато паралельних процесів. Важлива інфляція чи гіперінфляція. 

В цілому, дізнатися, що таке гіперінфляція, що це і як працює, буде корисно всім. Адже гіперінфляція є важливим процесом, і можна розпізнати її ознаки, що також корисно. 

Що таке гіперінфляція і чим відрізняється від інфляції? 

що таке гіперінфляція

Почнемо з того, що таке гіперінфляція, і які відмінності у неї від інфляції. Отже, гіперінфляція — це явище, коли ціни на товари і послуги починають стрімко зростати, а вартість грошей стрімко падає. Тобто це посилена інфляція. Таке економічне явище зустрічається нечасто, але його наслідки можуть бути вкрай руйнівними для економіки країни та благополуччя її громадян. Тобто, здавалося б, цей процес може бути позитивним для громадян, але в довгостроковій перспективі це не так. 

Для порівняння, інфляція є процесом, коли загальні ціни ростуть (на товари та послуги). Цей процес поступовий, але помітний. Наприклад, якщо інфляція в країні становить 3% на рік, це означає, що через рік ціни на товари і послуги в середньому будуть на 3% вищими.

Що ж до гіперінфляції, то це інфляція, яка відбувається стрімко. Тобто стрибок і більше в процентному співвідношенні, і в цілому процес відбувається в рази швидше. В таких умовах гроші втрачають свою купівельну спроможність дуже швидко, що призводить до економічної катастрофи. Тобто звичайну інфляцію економіка країни може пережити, а гіперінфляція завдає більше шкоди. 

гіперінфляція що це таке

За визначенням економістів, гіперінфляція починається тоді, коли рівень інфляції перевищує 50% на місяць. Це означає, що протягом року ціни можуть зрости в десятки разів. Тобто звичайний громадянин це відчуває в моменті, різко. 

Чому виникає гіперінфляція? 

У гіперінфляції, як і в інфляції, завжди є свої причини. Вони дуже важливі, якщо потрібно попередити виникнення такого явища знову. Сама по собі гіперінфляція не виникає без чіткої причини. В цілому, щоб це сталося, повинні скластися одразу кілька причин. Зазвичай однієї причини для цього недостатньо. 

коли може статися гіперінфляція

Основні причини гіперінфляції: 

  1. Емісія грошей, яку не контролюють. Однією з головних причин гіперінфляції є надмірна емісія (друк) грошей центральним банком країни. Коли уряд друкує більше грошей, ніж економіка може обробити, їх кількість на ринку різко зростає. В результаті кожен окремий грошовий знак втрачає свою цінність. Для прикладу, в країні є економічні проблеми, тому уряд приймає рішення почати більше друкувати грошей. Тобто грошей (фізично) стає більше, але це призводить до стрімкої інфляції. Без реального зростання економіки це призводить лише до знецінення валюти.

  2. До національної валюти більше немає довіри. Гіперінфляція часто виникає, коли населення і міжнародні інвестори втрачають довіру до національної валюти. Це може статися через політичну нестабільність, неефективне управління економікою чи зовнішні санкції. Громадяни починають позбавлятися від національної валюти, оскільки в ній немає цінності. Тобто вони купують більше валюти (іноземної), золота та активів. 

  3. Кризи в економіці та політиці. Гіперінфляція може бути викликана політичними або економічними кризами. Наприклад, війна, революція або радикальні економічні реформи можуть зруйнувати економіку країни і призвести до різкого падіння довіри до грошей і уряду.

  4. Великий зовнішній борг. Деякі країни, особливо ті, які мають високий зовнішній борг, можуть стикатися з гіперінфляцією, якщо не зможуть обслуговувати свої борги. У такій ситуації уряд починає більше друкувати грошей, адже по зобов'язанням потрібно платити. Саме через це і виникає гіперінфляція. 

як відбувається гіперінфляція

В цілому, такі обставини виникають не так і часто. 

Що за собою влече гіперінфляція? 

як відбувається гіперінфляція

Отже, у гіперінфляції є свої такі ж стрімкі наслідки. Вони можуть бути неймовірно небезпечними для країни та для її громадян. 

Що приносить гіперінфляція: 

  1. Падіння купівельної спроможності. Коли гіперінфляція досягає свого піку, гроші знецінюються настільки швидко, що зарплати і заощадження людей втрачають свою цінність в лічені дні. Люди можуть отримувати гроші за роботу, але до моменту, коли вони йдуть до магазину, їх заробіток вже нічого не вартий.

  2. Розвиток альтернативних валют. В умовах гіперінфляції люди часто перестають використовувати національну валюту і переходять на бартер (обмін товарами без грошей) або починають використовувати іноземні валюти для розрахунків. Наприклад, у багатьох країнах з гіперінфляцією долар США стає основною валютою для торгівлі.

  3. Наслідки в сфері соціального захисту і навіть політичні наслідки. Гіперінфляція часто призводить до соціальних заворушень і політичних криз. Люди, незадоволені знеціненням своїх зарплат і заощаджень, починають протестувати проти уряду. Це може призвести до зміни влади, революцій або навіть громадянських війн.

В цілому, в країні може розпочатися економічний колапс. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua