Що таке іпотека і що про неї потрібно знати.

Що таке іпотека і що про неї потрібно знати
Що таке іпотека і що про неї потрібно знати

Що таке іпотека, відомо всім, хто навіть її не використовує. Проте, все що потрібно знати про іпотеку, це не тільки термін виплат, але й гнучкі умови таких кредитних зобов'язань. 

Крім того, все що потрібно знати про іпотеку, вона означає досить тривалі зобов'язання. Ще, іпотека що для цього потрібно, варто розуміти, що не всім такі кредити підходять. 

Іпотека що означає і що потрібно знати про її оплату 

Розбираючись у питанні, іпотека що і як, що це в довгостроковій перспективі, варто розуміти основу цього поняття: іпотека — це один з найпопулярніших і доступних способів придбання нерухомості в Україні. 

все що потрібно знати про іпотеку

Навіть незважаючи на війну, у 2024 році українські банки продовжують активно пропонувати іпотечні програми, що робить покупку житла можливою для широкого кола населення. Іпотечний кредит дозволяє придбати квартиру, будинок або земельну ділянку з поступовою виплатою вартості протягом багатьох років. 

Отже, іпотека що потрібно знати: це непростий кредит. У нього окремі умови як отримання кредиту, так і його погашення. 

В цілому, іпотека є формою кредитування, коли банк дає кошти на купівлю саме нерухомості. Тобто клієнт не може витратити ці кошти на щось інше. При цьому в якості застави служить саме ця нерухомість, під яку і взятий кредит. До повного погашення кредиту квартира або будинок залишаються у власності позичальника, але знаходяться під заставою у банку. Це означає, що якщо позичальник не зможе вчасно погашати кредит, банк має право вилучити нерухомість для покриття боргів.

все що потрібно знати про іпотеку

У чому особливість такого кредиту: 

  1. Довгострокові зобов'язання — іпотечні кредити можуть видаватися на термін від 10 до 30 років.

  2. Особливий застава — об'єкт нерухомості, що придбавається на кошти кредиту, виступає заставою.

  3. Різна процентна ставка — в залежності від умов банку, процентна ставка по кредиту може бути фіксованою або змінюватися в залежності від ринкових умов.

  4. Внесок перед кредитом — при оформленні іпотеки позичальник повинен внести первинний внесок, який в середньому становить 10-30% від вартості нерухомості.

Це загальні умови, але вони різняться в залежності від банку і навіть від типу клієнта. 

Яку іпотеку дають в Україні? 

В Україні можна отримати кілька різних видів іпотек. Вони різняться за цілями, умовами і термінами. 

іпотека що для цього потрібно

Якщо говорити про найпопулярніший вид кредитів, то це іпотека для покупки житла. Мета кредиту — купівля квартири, будинку або іншого житлового об'єкта. Банки можуть пропонувати різні умови в залежності від типу житла (первинний або вторинний ринок) і розташування нерухомості.

У таких кредитних зобов'язань є свої плюси і мінуси. Що стосується переваг, то це: 

  1. Можливість придбання нерухомості без необхідності відразу виплачувати всю суму. Тобто можна вже жити в цій нерухомості. 

  2. Вибір житла на ринку первинної або вторинної нерухомості. Тобто можна купити навіть старе житло. 

  3. Варіанти з фіксованою або плаваючою ставкою. Умови по іпотеках бувають різними. 

Є у таких кредитів і свої мінуси. Це високі вимоги до платоспроможності позичальника. Тобто всім іпотеку не дають. Крім того, це досить тривалі терміни кредитування, які доведеться дотримуватись багато років. Крім того, є ризики втрати житла в разі неможливості виплат.

іпотека що означає

Крім стандартної, є і іпотека на будівництво житла. Цей вид іпотеки надається для фінансування будівництва приватного будинку. У такому випадку кредитні кошти можуть виділятись частинами по мірі завершення етапів будівництва. Такий вид кредитування не найпопулярніший і простий, але отримати його можна в Україні. Серед плюсів такого кредитування: 

  1. Можливість побудувати житло за власним проектом.

  2. Фінансування на всіх етапах будівництва.

У такої іпотеки є свої нюанси. Наприклад, ризики, які пов'язані з будь-яким будівництвом. Також більш складні умови кредитування і високі вимоги до позичальника.

Що таке рефінансування іпотеки? 

Рефінансування іпотеки — це можливість погасити існуючий кредит за рахунок нового кредиту на більш вигідних умовах. Цей вид кредитування використовується для зниження процентної ставки або зменшення щомісячних платежів.

іпотека що і як

За сутністю, це працює так: є стара іпотека, яку, щоб виплачувати, беруть новий кредит. Так вдається зменшити кількість виплат, хоча умовно розтягнути їх довше. Всі ці дії націлені на те, щоб розтягнути термін кредитування. Так і полегшиться загальна навантаження. 

Недоліки такого виду кредитування: 

  1. Додаткові витрати на оформлення нового кредиту.

  2. Не всі банки пропонують програми рефінансування.

Клієнту простіше в моменті, але довгострокові зобов'язання тільки розтягуються. Тому складно судити, наскільки такий спосіб дійсно робочий.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua