Що таке кредитний ліміт.

Що таке кредитний ліміт
Що таке кредитний ліміт

Кредити, як і електронні гаманці, досить корисні інструменти. Вони доступні для кожного клієнта. Проте, в першу чергу потрібно зрозуміти, кредитний ліміт Монобанк що це, кредитний ліміт Ощадбанк що це і кредитний ліміт Приватбанк що це (в будь-якому популярному банку України). 

Але для початку все ж варто розуміти, що значить кредитний ліміт в цілому і які у нього взагалі є переваги. Адже простими словами зрозуміло, що це кредит, але не кредитний рейтинг або супутні поняття. Все це корисно для будь-якого громадянина. 

Що означає кредитний ліміт?

кредитний ліміт монобанк що це

Отже, розбираючись, що таке кредитний ліміт, потрібно враховувати, про який банк йдеться. В Україні є кілька популярних варіантів, як Ощадбанк, Приватбанк або Пумб. Є і Монобанк, який за своєю роботою відрізняється від стандартних банків. 

Якщо говорити в загальному, то кредитний ліміт — це максимальна сума, яку банк або інший кредитор готовий надати позичальнику в рамках кредитної угоди. Цей ліміт визначає, скільки грошей клієнт може витратити з кредитної картки або отримати в рамках кредитної лінії. Тобто кредитний ліміт може бути на картці, і його дають зазвичай виходячи з стандартних витрат клієнта. Також окремо кредитний ліміт можуть давати клієнту на певні потреби. У будь-якому з випадків, кредитний ліміт грає ключову роль в управлінні особистими фінансами і впливає на вашу кредитну історію і кредитний рейтинг.

кредитний ліміт ощадбанк що це

Крім кредитного ліміту потрібно визначити і кілька суміжних понять. Наприклад, кредитна лінія. Це сума, яку кредитор надає позичальнику для використання в рамках певного ліміту. Його можна використовувати кошти в межах ліміту за потреби, а відсотки нараховуються тільки на використану суму. Крім цього є і таке поняття, як кредитна картка. Вона відрізняється від звичайної картки для виплат. Кредитна картка надає доступ до кредитної лінії, яка дозволяє робити покупки, знімати готівку і оплачувати послуги в межах установленого кредитного ліміту. В цілому не обов'язково витрачати всі кошти з кредитної картки. 

Також є окремий кредит. Це певна сума, яку точно бере клієнт. Він використовує її повністю на покупку або на оплату чогось. Тоді витрачені кошти стають використаним кредитом. У цьому випадку вже є і відсотки, які потрібно сплатити. 

кредитний ліміт приватбанк що це

Є і таке поняття, як доступний кредит. Він утворюється, якщо клієнт не зняв всі кредитні кошти. Ось те, що залишилося на картці, вже вважається доступним кредитом. 

Як встановлюється кредитний ліміт?

Кредитний ліміт встановлюється кредитором на основі різних факторів, які допомагають визначити рівень ризику, пов'язаного з позичальником. Якщо кредитором є банк, то і кредитний ліміт надає саме він. Зазвичай доступні кредитні ліміти визначені заздалегідь і є частиною програм банку. 

Впливає на розмір кредиту так звана кредитна історія. Вона є одним з основних факторів при встановленні кредитного ліміту. Кредитори (банки) оцінюють платіжну дисципліну, своєчасність погашення кредитів, наявність прострочок і рівень заборгованості. Тобто банк повинен бути впевнений, що клієнт поверне всі кошти своєчасно. Потрібно відразу зазначити, що в Україні існує офіційна база боржників, а значить, якщо клієнт вже в іншому банку має заборгованість, отримати новий кредит йому буде важко. 

що значить кредитний ліміт

На розмір кредитного ліміту точно впливають доходи клієнта. Фінансова стабільність також відіграє важливу роль в визначенні кредитного ліміту. Чим вищий дохід, тим більша ймовірність, що кредитор запропонує вам вищий ліміт. Тобто чим більше клієнт заробляє, тим більше може отримати. 

Впливає і кредитний рейтинг. Це числове вираження вашої кредитоспроможності. Чим вищий кредитний рейтинг, тим вища ймовірність отримання більшого кредитного ліміту. Тобто, якщо клієнт брав раніше кредит і своєчасно його повернув, у нього досить високий кредитний рейтинг. Це йому і зіграє на руку. Кредитний ліміт також залежить від типу кредитного продукту. Наприклад, ліміт по кредитній картці може відрізнятися від ліміту по споживчому кредиту або кредитній лінії.

Переваги і недоліки високого кредитного ліміту

що означає кредитний ліміт

Високий кредитний ліміт має свої переваги. Адже він може знадобитися в будь-який момент. Основні переваги:

  1. Великі можливості для покупок. Високий кредитний ліміт дозволяє здійснювати великі покупки та оплачувати неочікувані витрати, навіть якщо у клієнта тимчасово немає готівки.

  2. Підвищення кредитного рейтингу. Використання невеликої частини кредитного ліміту позитивно впливає на кредитний рейтинг. Це відбувається за рахунок покращення показника використання кредиту (співвідношення використаного кредиту до загального ліміту).

  3. Гнучкість в управлінні фінансами. Високий ліміт дає клієнту більше гнучкості в управлінні особистими фінансами і можливістю розподіляти витрати у часі.

Недоліки того, щоб мати високий кредитний ліміт: 

  1. Ризик накопичення боргів. Високий кредитний ліміт може призвести до надмірних витрат і накопичення боргів, які можуть бути складні в погашенні.

  2. Високі процентні ставки. У разі прострочки платежів або повної неоплати боргу на залишок може нараховуватися високий відсоток, що збільшує суму заборгованості.

  3. Зниження кредитного рейтингу. Якщо клієнт використовує значну частину свого кредитного ліміту, це може негативно вплинути на ваш кредитний рейтинг, оскільки кредитори можуть вважати вас занадто залежним від кредиту.

Крім того, щоб розуміти, як працює кредитний ліміт, варто ще й розуміти, як ним управляти. Правильне управління кредитним лімітом — це ключ до фінансової стабільності і підтримання хорошого кредитного рейтингу. В цілому, в цьому випадку потрібно використовувати не більше 30% кредитного ліміту за раз, а ще своєчасно погашати кожну заборгованість. Ліміт може змінюватися, за чим теж слід стежити. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua