Спочатку мороз вражає руки, ноги, ніс та вуха: коли настає смерть від холоду.

Смерть від холоду: незахищені органи тіла
Смерть від холоду: незахищені органи тіла

Організм стикається з великим викликом в холодний період.

У тілі є рецептори, які вимірюють температуру. Коли вона падає, організм активує метаболізм, щоб зберегти баланс. Метаболізм нагріває тіло. При цьому кровоносні судини звужуються від холоду, що призводить до меншого кровообігу, пов'язаної з цим кількості крові, пише "Німецька Хвиля".

Цей процес зробить клітини різних тканин крихкими і завдасть болю. Спочатку холод впливає на пальці рук і ніг, ніс і вуха, але якщо температура продовжує знижуватися, то впливає на серце, легені, мозок, і вони починають працювати гірше.

Якщо температура тіла знижується на два градуси, це може призводити до переохолодження. В такому разі організм буде працювати ще більш активно, щоб захистити себе, і це провокує тремтіння в тілі.

Якщо температура тіла опускається до 32 градусів, тремтіння припиняється, що є дуже погано. Це означає, що в організмі не вистачає енергії навіть для того, щоб тремтіти. У таких умовах мозок і нервові закінчення перестають передавати сигнали, і людина починає відчувати оніміння в руках і ногах. На цьому етапі зникає біль, але сама людина не може рухатися і говорити.

Коли температура тіла опускається нижче 29,5 градуса, головний мозок перестає працювати. Людина втрачає свідомість. Серцебиття знижується з 60 ударів на 1-2 удари в хвилину. Кров не кругообігається по тілу достатньо швидко, що в більшості випадків призводить до смерті від холоду.

Холод і його наслідки

Холод може бути небезпечним, а переохолодження є одним з найбільших ризиків (разом з переломами кінцівок), які супроводжуються зимою. Переохолодження може бути локальним (обмороження) або загальним (замерзання).

Локальне обмороження прогресує через кілька стадій. У першій стадії є відчуття оніміння, поколювання, обпечення. Уражена шкіра стає блідою, після зігрівання набрякає, червоніє або стає синюватою. Такий ушкодження зазвичай повністю відновлюється протягом декількох днів без наслідків. Друга стадія характеризується появою пухирів із прозорою рідиною.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua