США не потрібна війна на Близькому Сході - експерт.

Політичні переговори про мир на Близькому Сході
Політичні переговори про мир на Близькому Сході

Сполучені Штати Америки намагаються уникнути ескалації конфлікту на Близькому Сході і війни між Ізраїлем та Іраном шляхом використання дипломатичних зусиль. Про це заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос у ефірі телеканалу FREEДОМ.

"Думаю, що американці зроблять все можливе, щоб ситуація не переросла в велику війну. Американцям не потрібна війна, тому вони прикладають величезні зусилля", - впевнений Семиволос.

Наразі США та інші країни проводять перемовини з метою переконати Іран утриматися від атак на Ізраїль у зв'язку зі замахом на лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганію, який відбувся 31 липня в Тегерані. Іран вважає, що Ізраїль стоїть за цим замахом.

"Головна проблема - затягування удару. Очікування смерті гірше, ніж сама смерть. Ізраїль та американці змушені тримати сильні війська в готовності. У цьому плані Іран має перевагу і намагається скористатися нею. Вони черговою загрозою удару і ведуть перемовини. Це частина великої гри, в якій Іран активно використовує силу і дипломатію", - заявив експерт.

Семиволос вважає, що якщо ситуація на Близькому Сході буде розвиватися приблизно в такому ж ритмі, геополітичні зміни будуть незначними. Зараз головним завданням є досягнення угоди між ХАМАСом та Ізраїлем щодо Гази. В переговорах беруть участь США, Єгипет і Катар.

Але угода потрапляє у складність через не тільки ХАМАС, а й позицію прем'єра Ізраїлю Беніяміна Нетаньягу, який ставить нові умови та ускладнює угоду. Між військовими і прем'єр-міністром створилися бар'єри. Нетаньягу навіть звинувачує військових у ворожому ставленні до Ізраїлю та відсутності бажання отримати перемогу. Дискусії по цьому питанню є дуже активними.

Семиволос підсумував: "У бойових умовах Ізраїль не зможе самостійно протистояти масштабному удару. Тому роль США є дуже важливою. Але Ізраїль повинен слухати слова американців і дотримуватися їх бажань - не допустити великого конфлікту на Близькому Сході".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua