США пропонують $10 млн за інформацію про російський Telegram-канал.

Американська символіка на фоні грошової вигоди
Американська символіка на фоні грошової вигоди

Уряд США пропонує нагороду в розмірі 10 мільйонів доларів за інформацію про працівників російського Telegram-каналу "Рыбарь" і їхнє місцеперебування. За повідомленням програми Держдепу США Rewards for Justice, цей канал може мати вплив на вибори у США.

Згідно з інформацією, цей Telegram-канал прагне підсилити військовий потенціал Росії та пропагувати проросійські та антизахідні наративи. Його підтримував померлий власник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин, а фінансує його підсанкційна державна корпорація "Ростех".
Також канал "Рыбарь" просуває політичні інтереси російського уряду в США через гештеги #HOLDTHELINE і #STANDWTHTEXAS, а також акаунт у соцмережі X під назвою "TEXASvsUSA", який пропагує соціальний поділ, розпалює партійну і расову ворожнечу, заохочує ненависть і насильство в США напередодні президентських виборів.

У вересні в уряді США вже повідомляли, що Москва витратила мільйони доларів на вплив на президентські вибори в США. Для "прихованого поширення російської урядової пропаганди" Кремль створив кілька десятків вебдоменів.

Власник Telegram-каналу Михайло Звінчук зняв відеовідповідь на інформацію про оголошення винагороди в обмін на інформацію про "Рыбаря". Він стверджує, що його канал не впливає на вибори в США і назвав адресу своєї реєстрації в Москві. Звінчук також очікує на обіцяний платіж від уряду США.

Росія активізувала свої спроби вплинути на вибори у США, зокрема на користь колишнього президента Дональда Трампа. Це підтверджено Офісом директора національної розвідки США. Дії Росії стали більш витонченими порівняно з попередніми виборчими циклами.

Наступного тижня віцепрезидентка США Камала Гарріс приєднається до колишнього президента Барака Обами та його дружини Мішель Обами під час передвиборчих заходів.

Вибори у США: що відбудеться 5 листопада

Виборці у США прийдуть на виборчі дільниці 5 листопада. Очікується поєдинок між демократом Джо Байденом і республіканцем Дональдом Трампом. Але пізніше Байден вийшов з гонки і підтримав віцепрезидентку Камалу Гарріс.

Також 10 вересня відбулися президентські теледебати між Камалою Гарріс та Дональдом Трампом.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua