Стало відомо, як українські біженці впливають на економіку ЄС.

Українські біженці в ЄС допомагають економіці
Українські біженці в ЄС допомагають економіці

Масштабна міграція українців до ЄС позитивно впливає на економіку країн

Українці, які масово переселяються до країн Європейського Союзу через російське вторгнення, позитивно впливають на економіку приймаючих країн.

Навіть при значних витратах на підтримку біженців, оцінюваних в 30-37 млрд євро, українці стимулюють економічну активність у ЄС.

Щомісяця українці тратять до 2 мільярдів доларів за кордоном, що сприяє вливанню цих коштів в економіку ЄС через різні канали: споживчі витрати, оренду житла, банківські операції та працевлаштування з подальшими податками.

Сезонні роботи у Європі

Найбільший вплив відчувається у країнах, куди залетули найбільше українці. Польща та Німеччина очолюють за обсягом безготівкових платежів українських біженців. У Чехії, де працевлаштовано майже 90% працездатних українців, надходження до бюджету вже перевищують витрати майже удвічі.

ОЕСР оцінює внесок українських біженців у щорічне зростання ВВП Чехії, Польщі та Естонії на рівні 1,2%, а для Угорщини, Латвії, Словаччини, Литви і Румунії - близько 0,8%. У Великій Британії цей показник складає 0,2%.

Отже, українські біженці не лише не ставляться тягарем для економіки ЄС, але й активно сприяють її зростанню, компенсуючи негативні наслідки пандемії COVID-19 та інфляції.

Раніше аналітики S&P прогнозували наслідки війни для економіки України.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua