Страти українських військових росіянами: реакція ООН.

Страти українських військових росіянами: реакція ООН
Страти українських військових росіянами: реакція ООН

Організація Моніторингова місія ООН з прав людини повідомила про порушення росіянами Женевських конвенцій у свіжій доповіді про Україну. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що страти українських військових являють собою серйозні порушення МГП.

Щодо відео зі стратами українських військовополонених: у червні та серпні 2024 року щодо фото та відео, які поширювалися у соцмережах та на російських каналах, був здійснений аналіз, який не виявив докази того, що фотографії та відео були підроблені. Аналіз визначив місце страти - напрямок Колотилівки (перетин між Україною та РФ), де точилися бої. В ООН наголосили, що ці факти є серйозними порушеннями МГП. - сказав Лубінець.

За даними Моніторингової місії, з 24 лютого 2022 року 42 українських військовослужбовців були страти.

Розслідування інформації, що російські окупанти стратили українських військовослужбовців, які потрапили в полон, на Покровському напрямку, розпочали правоохоронці.

Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо ймовірного розстрілу 16 українських військовополонених на Покровському напрямку.

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні знайшла додаткові докази катувань Росією українських цивільних та військовополонених на окупованих територіях України та у РФ. Нові докази підтверджують попередній висновок комісії про те, що катування, вчинені російською владою, мають широкий розповсюд.

У рамках розслідування за фактом страти українського військовослужбовця представниками російської армії проводяться слідчі та розшукові дії для встановлення причетних і винних осіб.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua