Туреччина відкриває для масового туризму один із найзагадковіших островів.

Острів з таємничими пейзажами для туризму
Острів з таємничими пейзажами для туризму

В Туреччині розпочався проєкт з відродження туристичного острова Гіресун, який є одним з найменших і найкрасивіших островів у Чорному морі. Про це повідомляє Turizm News.

Острів Гіресун є єдиним житловим островом у Східному Чорноморському регіоні Туреччини і розташований на відстані 1,2 км від берега міста Гіресун на північному сході країни. Міністерство туризму та культури підтримало проєкт з поліпшення туристичної привабливості острова.

Губернатор Гіресуна Мехмет Фатіх Серденгечі заявив: "Острів Гіресун, який увійшов до інвестиційної програми нашого Міністерства культури, цінний для нашого регіону і провінції. Він єдиний житловий острів у Східному Чорноморському регіоні, символізує нашу давню цивілізацію і є важливим туристичним місцем з багатою історією, міфологією та природою."

Археологічні розкопки на острові свідчать, що перші поселення з'явилися тут близько 4 тисяч років тому. Острів пов'язаний з безліччю легенд і міфів. Тут збереглися залишки стародавнього кам'яного храму, пов'язаного з богинею Кібеле, а також руїни стін, веж і монастиря Пресвятої Богородиці, який був побудований у V чи VI столітті.

Острів також відомий своєю багатою флорою і фауною. Тут росте більше 71 виду рослин, включаючи ендемічні, і мешкає багато видів птахів, яких можна побачити. Крім того, на острові проживають десятки чубатих бакланів і рідкісних чаек.

Розвиток острова для туристів

Наразі острів не входить до екскурсійних маршрутів, але щороку його відвідують близько 50 тисяч туристів. Проте, з метою розвитку туризму на острові планується створити екскурсійні маршрути, оглядові майданчики, зони відпочинку, кафе і безпечний пірс, який зможе привабити багато відвідувачів. Роботи повинні бути завершені до 2025 року.

Також розглядається план будівництва канатної дороги, що з'єднає острів зі старовинним замком міста. Влада також планує боротися зі сміттям на острові і посилити заходи для його збереження від пошкоджень.

Нагадаємо, Естонія виставила на продаж острів Hõralaid, де дозволено будівництво, з початковою ціною 2 євро за квадратний метр.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua