У невизнаному Придністров'ї замайорів український прапор.

Український прапор у Придністров'ї
Український прапор у Придністров'ї

У місті Бендери, молдавському місті, яке фактично контролюється непризнаним державою Придністровською Молдавською Республікою, українська спільнота розгорнула блакитно-жовтий прапор. Фотографії опублікувала посольство України в Республіці Молдова.

Прапор розгорнули на території Бендерської фортеці.

«Сьогодні блакитно-жовтий прапор хвилюється в Бендерській фортеці Придністровського регіону Республіки Молдова!» - зазначено у повідомленні.

Таким чином, спільнота відзначила День державного прапора України.

Історія Бендерської фортеці

Стратегічне значення Бендерської фортеці для української історіографії полягає в тому, що в 1709 році після Полтавської битви сюди відступив гетьман Іван Мазепа, де й увійшов у запас. У наступному 1710 році в місті Бендери Пилип Орлик з козацтвом уклали угоду, що визначала права і обов'язки гетьмана, відома нам як Конституція Пилипа Орлика, або Бендерська конституція.

9 квітня 2010 року на території фортеці було відкрито пам'ятник Конституції Пилипа Орлика, встановлений на честь її 300-річчя.

Нагадаємо, що щороку 23 серпня Україна відзначає День Державного прапора. Цей святковий день був встановлений указом президента України від 23 серпня 2004 року «на честь багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України».

Сьогодні, під час урочистостей з нагоди Дня Державного прапора, президент Володимир Зеленський заявив, що українці захистять право на правосуддя і свободу. Глава держави підкреслив, що Україна захистить незалежність і відновить країну.

«Ми зараз у цій війні в першу чергу захищаємо для України, для українців саме право на справедливість, на своє, на свободу, на свою національну гідність, на свою безпеку, на свою власну державу і на те, що злочинці, які прийшли руйнувати Україну, які принесли руїни саме в наш дім, точно матимуть руїни в своєму домі», - сказав Зеленський.

На церемонії піднесення Державного прапора були присутні міністри Рустем Уміров, Денис Шмигаль, глава Офісу президента Андрій Єрмак.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua