У Раді оцінили, чи можна вижити на прожитковий мінімум 3000 гривень.

Прожитковий мінімум у 3000 грн.
Прожитковий мінімум у 3000 грн.

Голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа занепокоєна різницею між офіційним і реальним прожитковим мінімумом в Україні.

За словами Підласи, уряд встановив прожитковий мінімум на рівні 3 тисяч гривень на місяць, що, за її думкою, є недостатньо для нормального життя. Міністерство соціальної політики оцінює реальний прожитковий мінімум на рівні 9 тисяч гривень.

Підласа також вказує на проблему приведення офіційного прожиткового мінімуму до реального рівня, оскільки багато соціальних виплат прив'язані до нього. Вона вважає, що потрібно переглянути цю категорію в контексті бюджетного планування, оскільки нерівність у визначенні прожиткового мінімуму викликає негативне ставлення громадян до держави.

"Це викликає дуже багато негативу до держави, коли ми в офіційних документах стверджуємо, що людина може прожити на 3 тисячі гривень, тоді як Міністерство соціальної політики розраховує реальний мінімум на рівні 9 тисяч", - зазначила Підласа.

Голова бюджетного комітету пропонує ввести нову базову розрахункову величину, яка буде використовуватися для визначення заробітних плат суддів, прокурорів та співробітників антикорупційних органів. Це може вирішити проблему невідповідності між офіційним і реальним прожитковим мінімумом.

Підласа також повідомляє, що соціальні стандарти залишаться на поточному рівні у проекті бюджету на 2025 рік через обмежені фінансові ресурси.

Вона дає приклад, що підвищення мінімальної заробітної плати на незначну суму потребує додаткових фінансових ресурсів, що є складно в умовах поточної економічної ситуації.

Раніше було повідомлено, що в Україні можуть збільшити премії для деяких суддів. Мінфін пропонує сплачувати місцевим суддям премії до 40% посадового окладу на місяць.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua