Україна повернула з окупованих територій 14 дітей.

14 повернених дітей на тлі України
14 повернених дітей на тлі України

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що команда Bring Kids Back UA повернула 14 дітей з тимчасово захоплених територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Одна з родин намагалася покинути територію самостійно, але їх завжди повертали назад. Інший випадок стосується родини, яка ховалася від російської влади через свою проукраїнську позицію.

Люди на окупованих територіях жили у страхі, не мали можливості працювати та отримувати освіту, стали жертвами обшуків та загроз щодо майна та батьківських прав. Вони також постраждали від репресій з боку «нової» влади. 

Держава разом з громадськими та благодійними організаціями забезпечуватиме всі необхідні умови для зростання повернутих дітей.

Чисельність повернутих дітей залишається невеликою

Аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина розповіла, що Росія депортувала майже 20 тисяч українських дітей, але кількість повернутих залишається невеликою. Вона припускає, що повертаються діти, які не мають стосунку до депортації.

Російська влада продовжує депортувати українських дітей, переселяти їх в інші регіони або відправляти до Росії, створюючи серйозну загрозу для дітей та їх родин. Планується депортація більше 12 тисяч дітей з Луганської області до Росії. 


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua