Україна завершує жнива: що чекає ринок пшениці.

Україна жнива пшениця ринок
Україна жнива пшениця ринок

Жнива в Україні завершились. Було обмолочено 3,5 млн гектарів землі і зібрано 14,7 млн тонн пшениці. Вже укладено контракти на закупівлю пшениці на серпень і вересень. Ціни на пшеницю постійно зростають, як зазначено в аналітичному брифінгу ПУСК, що є частиною Всеукраїнської аграрної ради.

"На СРТ-ринках пшениці спостерігається зростання цін на $5-6 на тонні, тоді як на ринках CIF – лише на $1. Зазвичай, першими зростають ціни на ринках CIF, тому така ситуація вказує на проблеми трейдерів із покриттям контрактів. Через це трейдери заохочують фермерів вищими цінами", - зазначають аналітики.

Експерти ПУСК передбачають, що ця ситуація може тривати близько двох тижнів. У морських портах Одеси, ціни на пшеницю на найближчий тиждень будуть коливатися між 175-189 $/т за умов СРТ, а на умовах CIF Констанца ціни будуть 205-215$/т. Аналітики радять тим, хто не планує продавати пшеницю протягом наступних тижнів, не звертати увагу на коливання цін зараз, оскільки липень є нестабільним місяцем для зернового ринку.

У довгостроковому плані ціни на пшеницю будуть зростати. Одним з факторів, який триматиме ціни вгорі, є світове зменшення виробництва зерна.

"Європейські ринки зерна не стабільні. У ЄС очікується скорочення виробництва пшениці на 10 млн тонн, в РФ – на 10 млн тонн, а в Україні – на 3-4 млн тонн. Тільки США прогнозують збільшення виробництва на 4 млн тонн, що не компенсує падіння в ЄС та РФ. Тому світові ціни, ймовірно, будуть зростати з урахуванням зменшення виробництва", - додають у ПУСК.

Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua