Українцям назвали дату масштабної індексації пенсій: на скільки виростуть виплати.

Календар з датами масштабної індексації пенсій
Календар з датами масштабної індексації пенсій

Україна очікує індексацію пенсій у березні 2025 року. Уряд гарантує виконання законодавчої норми щодо перерахунку виплат, але розмір індексації поки що не відомий.

  • Розмір пенсій може збільшитись майже на 17%.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підтвердив проведення індексації пенсій у березні 2025 року, як це було раніше в 2023 та 2024 роках. Однак експерти вказують на те, що поточний механізм індексації не вирішує проблему з поступовим зменшенням виплат. За п'ять років розрахунковий розмір пенсії може зменшитись на 60% порівняно з пенсією українця, який виходить на пенсію в даний час за такими ж умовами.

Приведено приклад пенсіонера 66 років з мінімальною пенсією 3200 гривень (40% мінімальної зарплати), який очікує індексації у розмірі 16,95%. Це приведе до збільшення виплати на 308 гривень, що становитиме фактичне зростання на 9,6%.

За прогнозами Національного банку України, інфляція у 2024 році очікується на рівні 8,2%. Середня зарплата зростатиме на 12,7% протягом трьох років. Виходячи з цих даних, індексація у 2025 році може становити 16,95%. Варто відзначити, що підвищення торкнеться тільки "голої пенсії", а не додаткових надбавок.

Індексація не стосуватиметься "нових" пенсій та тих, хто вийшов на пенсію в останні кілька років. У 2024 році уряд встановив тимчасові обмеження: максимальне збільшення обмежено 1500 гривнями, а мінімальне встановлено на рівні 100 гривень.

Демограф Людмила Черенько вказує, що найбільша група ризику бідності - особи віком від 75 років, які потім втрачають можливість працювати та обробляти приватні ділянки.

Бюджетна декларація передбачає збереження мінімальної пенсії на рівні 2361 гривень у 2025 році. Однак з урахуванням інфляції це фактичне означає зменшення виплат. Парламентарі обіцяють не допустити цього та передбачити збільшення мінімальних пенсій у проекті бюджету.

У рамках запланованої пенсійної реформи розглядається можливість зміни формули розрахунку, наприклад, з урахуванням пенсійних балів замість зарплатної бази. Основні цілі реформи - забезпечення рівності пенсій для людей з однаковими правами та компенсація знецінення пенсій для тих, хто вийшов на пенсію давно.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua