Українцям треба буде заробляти бали для отримання більшої пенсії.

Пенсія, бали, заробляти, українці
Пенсія, бали, заробляти, українці

Деталі пенсійної реформи в Україні від заступника міністра соцполітики

Заступник міністра соціальної політики, Дар'я Марчак, поділилася деталями великої пенсійної реформи в Україні. Міністерство соціальної політики використало досвід західних країн, зокрема Литви, у процесі розробки реформи, щоб компенсувати девальвацію розрахункової пенсії через старіння зарплатної бази.

Нова система передбачає, що пенсії складатимуться з двох частин: соціальної та індивідуальної. Соціальна частина буде однаковою для всіх громадян, тоді як індивідуальна частина залежатиме від стажу та заробітку працівника. За кожні удвічі більше заробітку нараховуватиметься додатковий бал. Наприклад, якщо заробіток у п'ять разів більше, нараховується п'ять балів. Якщо заробіток менший за середній, кількість балів буде меншою.

"Вплив Литви на нашу пенсійну реформу великий. У них система працює таким же чином. У 2023 році кожен пенсіонер в Литві отримує 5,7 євро за кожен бал."

За цими розрахунками, якщо особа працювала 35 років і отримувала середню заробітну плату, їй нараховується один бал, що гарантує 200 євро пенсії. Проте це є лише індивідуальна частина, тоді як соціальна частина в Литві складала більше 246 євро на місяць. Отже, пенсіонер в Литві з таким стажем та заробітком отримує майже 446 євро або 18,5 тисяч гривень.

Варто зазначити, що також є можливість вийти на пенсію на 15 років раніше, як пояснюють українцям.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua