Українці почнуть по-новому купувати авто: знадобиться ще один документ.

Новий документ для покупки авто
Новий документ для покупки авто

Спрощена комісійна торгівля авто в Україні: нові правила

1 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка полегшила процедуру комісійної торгівлі автомобілями. Тепер для укладання договору купівлі-продажу потрібно мати документ, що підтверджує середню ринкову вартість авто.

За ухвалою, продаж більше одного автомобіля протягом року оподатковується. Податок становить 5% для другого авто і 18% для третього та наступних. Перший продаж звільнений від податку.

В наказі надання довідки про вартість автомобіля в сервісних центрах МВС стало обов'язковим. Це запобігає завищенню цін на авто, яке раніше робили деякі торгові організації. Це нововведення забезпечить більше доходу для бюджету та розширить прозорість ринку.

Заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий привів приклад, коли при продажу другого автомобіля на сервісі МВС, при наявності довідки про середню ринкову вартість, його оцінюють в 450 000 гривень і податок становить 22 500 гривень. Але якщо торгова організація оцінює автомобіль лише за словами продавця, наприклад, в 15 000 гривень, то податок становить 750 гривень.

Драп'ятий також навів приклад, коли за 10 000 гривень було зареєстровано автомобіль Tesla Model 3 2022 року, хоча його справжня ринкова вартість становить 917 083 гривень.

За даними, на серпень 2024 року в Україні функціонує 3500 суб'єктів, які займаються торгівлею автомобілями. У 2023 році через торгові організації було продано 470 000 авто.

Також варто відзначити, що українці у серпні 2024 року придбали нові автомобілі на суму 15 мільярдів гривень.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua