Україні загрожує дефіцит хліба: пекарі вимагають підвищення цін.

Перевантаження пекарень загрожує дефіцитом хліба
Перевантаження пекарень загрожує дефіцитом хліба

Україні загрожує нестача хліба через швидке подорожчання борошна та інших компонентів виробництва. Про це попереджають представники хлібопекарської галузі.

За словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів та директора компанії "Київхліб" Юрія Дученка, ціни на борошно зросли на 50% за останні кілька місяців. В квітні тонна борошна коштувала 10 тис. грн, а зараз ціна досягла 15 тис. грн. Прогнозується подальше зростання ціни до 16-16,2 тис. грн за тонну до листопада.

Борошно складає близько 40% вартості хліба. Крім того, цукор та олія, що є іншими компонентами виробництва, подорожчали більше ніж на 20% з початку року. Рентабельність підприємств також зменшується через зростання витрат на електроенергію, логістику та пакувальні матеріали.

Якщо не підвищити ціни на хліб на 15-20%, багато хлібозаводів можуть бути змушені закрити свої двері, що призведе до нестачі хліба в країні. Деякі підприємства вже працюють на межі рентабельності або перейшли на роботу в одну зміну.

Причиною підвищення цін на борошно є обмежена пропозиція зерна другого класу на внутрішньому ринку, яке використовується для виробництва хлібопекарського борошна. Багато продавців утримують зерно, очікуючи вигіднішої ціни.

Вже зараз ціни на хліб почали зростати. Середня ціна на пшеничний хліб (нарізка 650 г) збільшилась з 34,21 грн до 34,45 грн. Ціна на хліб "Цар Хліб" (нарізка 600 г) також зросла з 30,50 грн до 30,76 грн.

Виробники хліба не можуть підвищити ціни пропорційно зростанню витрат через регуляторні обмеження та соціальну значущість продукту, що призводить до складного фінансового становища підприємств і може мати негативні наслідки для продовольчої безпеки країни.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua