Українські сировари під загрозою втрати внутрішнього ринку.

Українські сировари під загрозою втрати
Українські сировари під загрозою втрати

Зростання імпорту сиру загрожує українським виробникам

Українські виробники сиру стикаються з серйозною загрозою - втратою значної частини внутрішнього ринку збуту через зростання імпорту. Причина цього полягає у нерівності цін на український та європейський сир, з імпортним сиром значно дешевше за вітчизняний.

Є два шляхи врятування ситуації: зниження цін на український сир або значна девальвація гривні. Проте перший варіант малоймовірний, адже виробники не хочуть продавати свою продукцію нижче вартості. Тому основна надія - на обвал курсу гривні, що може статися через складну економічну ситуацію та війну.

«Це припущення на перспективу, а зараз спостерігаємо грудневе зростання імпорту сирів із категорії сичужних (тверді, напівтверді, білі) відразу на 50% у порівнянні з груднем 2023 року до 4,6 тис. т. Поставки європейських плавлених сирів в аналогічному порівнянні збільшились на 28% до рівня понад 500 т.», - Інфагро.

Якщо тренд зростання імпорту продовжиться, це означатиме, що європейські сири складатимуть половину ринку сиру в Україні. У той же час імпорт сичужних сирів зрос на 11% до 29 тис. т, що менше, ніж до війни.

Українські виробники змогли збільшити експорт напівтвердих сирів на 9%, майже до 7 тис. т. Але продажі плавлених сирів та сирних продуктів зменшувалися на 4%, до 4,2 тис. т.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua