В Україні офіційно з'явилася нова професія.

Нова професія: інформаційний аналітик України
Нова професія: інформаційний аналітик України

Міністерство економіки України повідомило, що в країні ухвалили новий професійний стандарт для демінерів. Національне агентство кваліфікацій затвердило стандарт під назвою "Оператор із пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)". Раніше в країні не було єдиного стандарту для демінерів, що гальмувало навчання у цій галузі. Але тепер новий стандарт дозволить створити єдині правила навчання і полегшить інтеграцію ветеранів розмінування.

Заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний зазначив, що новий стандарт розширює можливості для навчання та допомагає отримати міжнародну кваліфікацію. Після ухвалення стандарту вводяться зміни, такі як офіційний код для професії, система оплати праці та розробка освітньої програми для дипломованих демінерів.

Директор компанії "Шериф-Розмінування" Євген Антипенко зазначив, що люди з інвалідністю, включаючи ампутованих, можуть працювати як демінери у нетехнічному обстеженні територій за допомогою дронів та іншої техніки. В Україні є багато можливостей для демінерів, і важливо, щоб ветерани могли використовувати свої навички у мирному житті.

Розроблений стандарт передбачає п'ять рівнів підготовки, від базового для нетехнічного обстеження до рівня для розмінування територій та будівель.

Нагадаємо, президент Зеленський показав F-16 та розповів про "щит України".


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua