В Україні змінили порядок надання відстрочки деяким військовозобов'язаним.

Зображення військовозобов'язаних України з отриманням відстрочки
Зображення військовозобов'язаних України з отриманням відстрочки

Зміни до порядку надання відстрочки доглядачам та піклувальникам

Кабінет міністрів України опублікував зміни до порядку надання відстрочки доглядачам та піклувальникам. Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Зміни відбулися у порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації та на особливий період. Вони стосуються переліку документів, які потрібно надати для оформлення відстрочки. Зокрема, внесено новий пункт 58-1 з таким змістом.

У заяві про надання відстрочки наглядачі, які доглядають за хворим батьком чи матір'ю дружини (дружина), зазначають про відсутність інших працездатних членів сім'ї, які можуть здійснювати догляд.

Військовозобов'язані, які доглядають за хворою дружиною (чоловіком), дитиною або своїм батьком чи матір'ю, не вказують інформацію про інших працездатних членів сім'ї, які можуть здійснювати догляд.

Також в заяві потрібно зазначити, які особи не є військовозобов'язаними та які зобов'язані утримувати особу, за якою здійснюється догляд. При наявності кількох військовозобов'язаних, потрібно додати заяву особи з інвалідністю І або ІІ групи.

Такі зміни стосуються і військовозобов'язаних, які доглядають за членами сім'ї другого та третього ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю І або ІІ групи.

Також у порядку внесено зміни щодо процедури звернення за встановленням постійного догляду. Військовозобов'язані, які здійснюють постійний догляд та не отримують компенсації, повинні звернутися до відповідної ради адміністрації за адресою задекларованого місця проживання. До заяви потрібно додати відомості про військовозобов'язаного та особу, за якою здійснюється догляд.

Зазначено, що комісія з встановлення факту здійснення постійного догляду повинна перевірити наявність інших осіб, які доглядають за особою, яка потребує догляду. Заяву про встановлення факту здійснення догляду повинна бути підтверджена відповідними документами.

Крім того, у порядку внесено зміни щодо документів, які підтверджують право на відстрочку, для різних категорій осіб, які здійснюють постійний догляд.

Відзначається, що абітурієнтам пояснили, як вони можуть бути задіяні у мобілізації та військовому обліку.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua