В Укргідроенерго прокоментували атаку на Київську ГЕС: чи є загроза прориву дамби.

Атака на Київську ГЕС: загроза дамби
Атака на Київську ГЕС: загроза дамби

На Київській гідроелектростанції, яка постраждала від російського ракетного удару 26 серпня, проводиться розбір завалів. Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота заявив, що немає загрози прориву греблі та затоплення територій.

"Ми ще не в змозі оцінити всі технічні наслідки, що ми зазнали і скільки часу потрібно для відновлення. Але на сьогодні загрози затоплення чи прориву дамби для Київської ГЕС точно немає", - заявив Сирота.

Київська ГЕС є першою сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій і знаходиться за кілька кілометрів на північ від Києва. Рівень води у Київському водосховищі становить приблизно 100 метрів над рівнем моря, тоді як більша частина Києва розташована на вищих позначках - до 180 метрів.

Сирота підкреслив, що під час атаки жоден співробітник не постраждав, оскільки всі працівники ГЕС перебували в укриттях. "Головне - зберегти життя людей. Все решту відновимо, відбудуємо. Це просто питання фінансів, часу і людського ресурсу", - зазначив він.

За словами керівника Укргідроенерго, з початку вторгнення Росія здійснила понад 130 ракетних ударів по українській гідрогенерації. "Ми повністю втратили Каховську ГЕС, ДніпроГЕС також практично не працює. Решта станцій у процесі відновлення", - розповів Сирота.

Перспективи відновлення

Щодо перспектив відновлення, Сирота зазначив, що планування ускладнюється через постійні удари. "До осінньо-зимового періоду стоїть завдання максимально відновити. Але це питання складне через постійні удари. Ми плануємо одне, ворог планує інше. Тому прогнозувати щось дуже важко", - пояснив він.

Укргідроенерго вже втратило понад 40% генерувальних потужностей, але продовжує балансувати енергосистему в міру можливостей.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua