Вчені пояснили секрет однієї з найяскравіших зірок Бетельгейзе.

Секрет найяскравішої зірки Бетельгейзе
Секрет найяскравішої зірки Бетельгейзе

Науковці вважають, що причиною нерегулярних змін яскравості зірки Бетельгейзе може бути прихована компаньон-зірка. У новому дослідженні, яке готується до публікації в журналі The Astrophysical Journal, автори пропонують модель, в якій зірка-компаньон обертається навколо Бетельгейзе, відхиляючи пил, періодично блокуючи світло. Науковці виключили всі інші можливі причини змін яскравості, залишивши тільки теорію про приховану компаньон-зірку.

Гіпотеза про існування компаньон-зірки допомагає пояснити різні періоди збільшення і зменшення яскравості Бетельгейзе. Існує два окремі періоди: один триває трохи більше року, інший - близько 6 років. Бетельгейзе є змінною зіркою, тому її пульсації пов'язані з внутрішніми процесами, такими як ритмічне розширення і стиснення. Ці процеси вказують на можливий час вибуху зірки як сверхнової.

Автори дослідження передбачають, що якщо зірка має довготривалі пульсації, вона може вибухнути раніше. Якщо пульсації короткотривалі, це може бути ознакою присутності компаньон-зірки. Ця зірка, схожа на Сонце, але у два рази більша, приховується світлом гіганта. Додаткові спостереження необхідні для підтвердження цієї гіпотези.

Крім того, науковці астрономічного центру встановили, що з кінця вересня до листопада до Землі наблизиться астероїд, який стане на деякий час супутником нашої планети.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua