"Війна закінчиться вже завтра": українцям показали, чого варті прогнози мольфарів, астрологів та інших шарлатанів.

Мольфарі та астрологи - шарлатани
Мольфарі та астрологи - шарлатани

З початку російського вторгнення в Україну, суспільство повністю заполонили передбачення про те, як закінчиться війна і що станеться з Путіним. Прогнози розглядаються не тільки військовими експертами, але і астрологами, тарологами, ворожками, мольфарами, відьмами та екстрасенсами. Навіть "єдина в світі ворожка на спаржі" дала свої передбачення.

"До серпня все має вирішитися. З цього часу Україна буде очищатися від ворогів і переможе у 2023 році", - сказав астролог Влад Росс. "Мені здається, що бойові дії повинні закінчитися наприкінці літа [2023 року]", - повідомив екстрасенс Валерій Шатилович. "Весна 2023 року - час перемоги України у війні з Росією", - додала тарологиня Людмила Хомутовська.

Хоча більшість передбачень не збуваються, прогнозувальники залучають все більше слухачів і заробляють на їх довірі. В період невизначеності такі прогнози полегшують емоційний стан і створюють відчуття контролю. Однак, за словами психологів, це полегшення є тимчасовим і не допомагає вирішити довгострокову невизначеність.

З плином часу люди розуміють, що прогнози не завжди збуваються, що викликає розчарування і страх. Щодня загублюється надія на те, що війна скоро закінчиться. Тому важливо діяти реально, а не сподіватися на передбачення. Краще мати запас води, їжі і притулок в своєму будинку, аніж надіятися на обереги.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки закликає спиратися на факти, а не на емоції. Важливо допомагати ЗСУ будь-якими доступними способами, щоб допомогти наблизити перемогу.


Читайте також

Отримай доступ в канал свіжих новин 112.ua